Populært med mat uten mellomledd

Lokal, kortreist mat rett fra bonden er en kjempesuksess i Fredrikstad.

REKO-ringen står for REttferdig KOnsum og ble første gang etablert i Finland i 2013. Første stedet i Norge var i Lillestrøm i 2017. I fjor vår kom REKO-ringen til Fredrikstad. Ett år etter er produsentene positive til fortsettelsen.

LES OGSÅ: Taxisjåføren "Hans" lever fra hånd til munn - tjener 70 kroner i timen

Ingen mellomledd

Gunhild Dangstorp er gårdbruker i Varteig og har vært leverandør av kjøtt til REKO-ringen i Fredrikstad siden oppstarten. Gården hennes og tre andre (to i Råde) leverer kjøtt av rasen Østlandsk rødkolle, som er en utrydningstruet art.

– Det er et flott system for å få omsatt dyrene våre. Vi har ingen mellomledd og det gir oss mer forutsigbart, sier Dangstorp.

REKO-ringen gir kundene en mulighet til å få mer informasjon om dyrene og varene på en helt annen måte enn i en dagligvarebutikk. Kundene spør og produsentene forteller, forteller Dangstorp.

– Produsentene tar seg tid til å svare på spørsmål om dyrehold og fôr dyrene har fått i seg. De føler seg trygge på varene de har handlet, sier hun.

LES OGSÅ: Mister matlysten i et hav av søppel (Demokraten+)

Koster litt mer

Lise Thorsø Mohr er bonde på Thorsø herregård i Fredrikstad. Hun skryter av REKO-ringen, men mener prisene kan være litt høye.

– Det gir mer direkte kontakt med produsenten. Landbruksmiljøet er veldig positive til konseptet. Det kommer til å bli mer og mer av dette. Men jeg synes prisene kan være litt stive, sier Mohr.

Gunhild Dangstorp sier bøndene har lagt seg på et nivå som er akseptabelt.

– Nå kan ikke jeg snakke for andre, men vi har lagt oss på et akseptabelt nivå. Det koster ikke mer hos oss enn hos kjøttbasaren på Amfi Borg. Men det koster mer litt mer enn hos Europris og Coop, sier hun.

I Fredrikstad blir det levert ut varer hver 14. dag og koordineres gjennom deres egen Facebook-side..

LES OGSÅ: Takk til sjenerøse Østfoldinger