Plankehaugen lengter etter hevn for det bitre tapet i 2009

– Selvfølgelig er Sarpsborg 08 favoritter, men cup er cup, sier en av FFKs aller mest trofaste patrioter, Linda Gulbrandsen.

Det var nok mang en supporter med både rød-hvite og blå-hvite hjerter som gned seg i hendene og fikk opp pulsen da NFF offentliggjorde trekningen av 2. runde i NM tidligere i måneden. Onsdag er det duket for derby mellom FFK og Sarpsborg 08 på Fredrikstad stadion, «slaget om Nedre Glomma».

– Først og fremst har jeg forventninger til at byen våkner opp og kommer på stadion, for på tribunen skal vi vinne uansett. Det gjør vi stort sett alltid, sier Linda Gulbrandsen fra FFKs supportergruppering Plankehaugen offensivt.

Les også: FFK møter 08 i cupen

Ti år gammelt spøkelse

Selv om det begynner å bli noen år siden de to erkerivalene sist møttes i seriesammenheng, er det fortsatt sterke følelser i sving rundt lokaloppgjøret. Særlig er det en viss kamp for snart ti år siden som sitter godt i kropp og sjel i begge leire.

– Vi har veldig lyst til å ta hevn for det som skjedde i 2009, så det å slå dem ut vil bety enormt mye. Nå har vi vært i skyggenes dal så lenge i forhold til dem, og det hadde vært supert å kanskje klare og jekke dem litt ned, fastslår Gulbrandsen.

Hevnlysten det refereres til er selvsagt for 0-2-tapet på Fredrikstad stadion, som sendte FFK ned til 1. divisjon. Siden har laget fra Plankebyen falt ytterligere ett hakk ned i seriesystemet, mens 08 har etablert seg i Eliteserien. Det vil Gulbrandsen helst ikke snakke om.

– Helt ærlig bryr jeg meg ikke så veldig mye om dem der oppe. Fredrikstad er min by, og FFK er min klubb, så jeg gidder egentlig ikke å bruke så mye energi på dem.

– Om man skal begynne å sammenlikne det å sende erkerivalen ned én divisjon med å slå dem ut i andre runde i cupen, er man ute og sykler, kontrer lederen for Sarpsborg 08s supportergruppering Fossefallet, Kjetil Frøne.

Foto: Linn Cathrin Olsen/NTB Scanpix

DRØM OG MARERITT: Det er disse jubelscenene fra kvalikkampen i 2009 som har satt dype spor på godt og vondt hos både 08s og FFKs supportere. FOTO: Linn Cathrin Olsen/NTB Scanpix

– Nesten breddefotball

Litt lenger oppe i Glommas løp sitter han og gleder seg til et nytt prestisjefylt møte med laget fra «den andre byen».

– Nivåforskjell skal ikke ha noe å si i et derby. Dette er slaget om Nedre Glomma, og i mine øyne er dette utvilsomt Norges største hatoppgjør. Greit nok at LSK-Vålerenga kanskje trekker litt flere folk til tribunene, men rivaliseringen er enda større her nede, sier Frøne

Og 08s supportergeneral har flere stikk på lager til naboen i sørvest.

– Det er gøy at vi kan møte FFK i cupen en gang hvert fjerde år. Samtidig er det eliteserie mot 2. divisjon – på grensen til breddefotball – så det er en kamp vi bør og skal vinne, sier han selvsikkert.

– For oss er det helt klart viktigere å slå FFK enn at det betyr avansement til tredje runde i cupen, og jeg ser mye heller at vi taper mot Borgens 3. lag enn dem, legger han til.

Foto: Hermund L. Kjernli

SELVSIKKER: Kjetil Frøne, leder for Fossefallet, føler seg trygg på at hans elskede 08 skal ta seg av FFK på Fredrikstad stadion.

Drømmer om 8.000

Tirsdag ettermiddag kunne FFKs daglige leder Joacim Heier melde at de hadde bikket 4.200 solgte billetter til det NRK-sendte cup-oppgjøret.

– Vi passerer nok 5, og håper på opp mot 6.000, skriver han i en SMS.

Linda Gulbrandsen legger lista enda høyere.

– Det pleier å selges veldig mange på kampdagen, så jeg håper vi ender opp et sted mellom 6 og 8.000. Det er absolutt noen flere billetter som skal selges for at jeg skal si meg fornøyd, i alle fall på den røde siden. Men ikke for det, jo flere blå som kommer, jo mer penger i kassa for FFK, sier hun med et flir.

Les også: Drillo og sportsredaktør samstemte: FFK må rykke opp

– Leser eliteserie-tabellen

Hun legger ikke skjul på at det er gjestene som har favorittstempelet, men minner om en floskel som gjerne gjentas i fotballsammenheng.

– Cup er cup. De er to hakk høyere enn oss i divisjonssystemet, men du skal ikke se helt bort fra at de kan få seg en overraskelse, sier Gulbrandsen håpefullt.

– Jeg leser jo tabellen for Eliteserien, og ser at de ligger på kvalikplass for nedrykk, så det har nok ikke gått så veldig bra for dem så langt i år. Nå kan det hende de er litt hevnlystne fordi de har spilt noen dårlige kamper, men det kan være en fordel for oss. De har ikke fått satt laget sitt ordentlig enda, mens vi setter det mer og mer for hver kamp, fortsetter hun.

Les også: Sarpsborg 08 er fotball-Norges Fugl Føniks (+)

Krever krigerinstinkt

Og Kjetil Frøne advarer de blå-hvite mot å ta lett på oppgaven, i en kamp som nær sagt kan bety himmel eller helvete dagen derpå for supporterne og byen.

– Cupen og seriespillet lever hvert sitt liv, og det kan godt tenkes at nivåforskjellene jevnes ut litt. Det skal ikke legges skjul på at vi har et lag som er litt skrapa for selvtillit om dagen, men det bør ligge så mye prestisje i denne kampen at de klarer å mobilisere.

– Nå er det tre uker til neste kamp, så det er heller ingen grunn til å spare på kruttet av frykt for skader. I tillegg har vi en kaptein som er tidligere SFK-gutt, så han klarer nok å vise hvor skapet skal stå, og banke inn betydningen av denne matchen hos dem som ikke er flaska opp i byen, avslutter Frøne.