Per har satt julestemningen i tusenvis av butikkvinduer

Mens jula rykker stadig nærmere blir også butikkutstillingene mer og mer høytidspreget. En av dem som sørger for dette er dekoratør Per Hagen.

– Det meste jeg har laget til en enkelt jul er 70 vinduer, men det er unormalt mye, og da teller jeg stort og smått, forteller Hagen når Demokraten møter ham utenfor klesforretningen Boomerang i gågata i Fredrikstad, en av den siste tidas mange oppdragsgivere.

I en mannsalder har han reist rundt med enkeltmannsforetaket DekoStudio Interpuls, for å legge et høytidsslør over butikkvinduene før julegavehandelen setter inn for fullt.

– Jeg har rundt 700 oppdrag i året. Alt er ikke bare utstillingsvinduer og butikkdekorasjoner til jul, men gjennom årene er det snakk om tusener, sier Hagen.

Les også: Disse fire sangene skal sørge for en stemningsfull Fredrikstad-advent

Blytung stolthet

De fleste av oss tenker nok ikke over at dette er et profesjonelt yrke det går an å leve av, og dekoratøren selv bekrefter også at det krever hardt arbeid.

– Det er ofte krevende, og ganske tungt. Disse gullsøylene veier for eksempel en del kilo, og jeg har ingen ansatte til å hjelpe meg, forklarer Hagen mens han peker på noen av dekorasjonene som utgjør Boomerangs juleutstilling.

– Dette er egentlig et veldig ungt yrke, som man vanligvis holder på med i tre til fem år. Det er tøft å drive med om man skal stifte familie, fordi det er veldig ujevn inntekt, fortsetter han.

I Fredrikstad står Hagen også bak årets juledekorasjoner på Begby Senter. Med utdannelse fra Tyskland og flere tiårs erfaring, legger han en stor porsjon stolthet i utførelsen av arbeidet.

– Jeg leverer ting som gjør produktet mer spennende, så folk stopper. Det er jo det mitt yrke går ut på – å få folk til å bli interessert i det som er satt opp, slik at butikken får solgt produktet sitt. Jul er det største for oss som jobber med dette, fordi alle vil gjøre litt ekstra ut av jula, fastslår han.

Siden 80-tallet har Per Hagen hatt i oppdrag å pynte Boomerangs utstillingsvindu til jul, og det er bare ett av et firesifret antall juleutstillinger den erfarne dekoratøren står bak gjennom årenes løp.
Foto: Hermund L. Kjernli

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Hagen skal gjøre et butikkvindu juleklart.

Stappfullt lager

Men juledekorering av butikkvinduer er en meget sesongbasert virksomhet, og derfor har Hagen også sørget for å ha flere bein å stå på.

– Jeg lager utstillinger gjennom hele året, og har også holdt på veldig mye med messestands for industrien og importører, blant annet på Lillestrøm. I Nederland, Tyskland, Sverige og Danmark har jeg også bygget en del, så jeg har vært rundt omkring og jobbet med mange forskjellige bransjer, forteller dekoratøren.

Han har også etablert et 500 kvadratmeter stort lager på Seiersten i Fredrikstad, der han har det meste som trengs – og ikke trengs. Herfra leier han også ut utstyr til både TV-produksjoner, messer, konserter og andre arrangementer.

– Det er fylt til randen, så jeg må snart ha et utsalg, flirer Hagen.

– Jeg har rundt 50 utstillingsdukker, vindusrekvisitter til alle årstider – fire pluss jul – møbler, kjøleskap, belysning og mye annet, ramser han opp.

Les også: Kommunen lanserer gratis julekalender til en aktiv advent

Måtte gi opp hovedstaden

Samtidig legger ikke den rutinerte dekoratøren skjul på at det blir stadig færre av hans slag i dagens arbeidsmarked.

– Jeg har hatt mange lærlinger opp gjennom, 35 stykker tror jeg, men de er her bare en kort periode. Det er så vanskelig for dem å komme inn på markedet, og det har det vært i mange år, for det er et veldig smalt fag. Vi er vel halvert med tanke på det antallet som var før.

– Dette har å gjøre med at det kom en tid med minimalisme, altså at man bare har et foto bak dukkene, og veldig enkle utstillinger. Da fikk man ikke nok jobb, rett og slett, mener Hagen.

Tidligere var også nedslagsfeltet hans betydelig større enn det er i dag, men han har ingen planer om å legge inn årene av den grunn.

– Jeg har måttet gi opp Oslo på grunn av de bestemmelsene som har blitt rundt biltrafikk, men tidligere var jeg der tre ganger i uka. Nå er det vesentlig Østfold jeg jobber i, forteller Hagen.

– Jeg kommer til å holde på så lenge jeg har oppdrag, fordi jeg syns dette er kjempespennende, og kommer borti så mange forskjellige mennesker og bransjer, legger han til.

Les også: Her kan du være frivillig i jula

– Livslangt samarbeid

En som i alle fall håper at Hagen holder det gående i mange år til, er daglig leder Kristian Fr. Kristiansen ved Boomerang.

– Vi har et livslangt samarbeid som vel startet tilbake på 80-tallet, og er veldig fornøyde med den jobben Per gjør.

– Han er en kunstner, og det å gi han mest mulig frihet gir det beste utstillingsvinduet. Hvis jeg sier at det hadde vært kult med en stol i rokokko-stil, får jeg tilbake «hvilken farge vil du ha?». Han har jo alt man kan ønske seg på lageret sitt, fastslår Kristiansen.

Han er heller ikke i tvil om behovet for dekoratører også i årene som kommer, selv om det stadig tynnes ut i rekkene.

– Butikker som vår er helt avhengige av at noen tar på seg disse oppdragene, så jeg skulle ønske det gikk an å rekruttere flere til denne bransjen. Vi får håpe noen tar opp tråden, avslutter Kristiansen.

Foto: Hermund L. Kjernli

Nå som årets julejobber er gjennomført, skuer Hagen mot nye oppdrag i 2020.