Overgrepsmottaket i Østfold fikk tre nye voldtektspasienter på én helg

De merker at flere henvender seg om sommeren, forteller daglig leder Ann Helen Lomsdalen.

Sommeren ser ut til å være høysesong for Overgrepsmottaket i Østfold, som ligger i Helsehuset i Fredrikstad. Bare i helgen som var har det kommet inn tre pasienter som skal ha vært utsatt for overgrep, ifølge daglig leder Ann Helen Lomsdalen.

– I juni hadde vi ni pasienter inne, og i juli så langt har vi hatt fire, tre av dem var denne helgen, og to var fra Gatebil-arrangementet, forteller hun.

– Er det ferie og fest som er årsaken til at det er så mange, tror du?

– Som oftest får vi flere inn om sommeren, ja. Da er det mer drikking over flere dager og det er mye festivaler. Alle de tre pasientene denne helgen er kommet til oss i forbindelse med et festarrangement.

LES OGSÅ: 75 prosent flere saker om overgrep mot barn

Den populære filmen

Nylig publiserte mottaket en fiktiv video, sett fra en tenåringsjentes perspektiv i sosiale medier, og som skal hjelpe unge og voksne med forståelsen av hva som virkelig kan defineres som et overgrep, og hva man skal gjøre. Videoen er blitt delt av flere nasjonale medier, og har fått en enorm respons, ifølge Lomsdalen.

LES OGSÅ: Håper populær video kan forebygge seksuelle overgrep

– Vi har fått tilbakemeldinger fra hele Norge. Mødre skriver til oss og spør om vi kan komme og holde foredrag ved skoler, vi har fått henvendelser fra nordmenn som har vært utenlands og som har bedt om råd, og vi har rett og slett fått vanvittig mange tilbakemeldinger. Det er gutter som vil at vi skal lage en film for dem også, forteller Lomsdalen, som håper at filmen kan endre folks oppfatning av hva en voldtekt faktisk er.

– Mange tenker nok at voldtekter er overfall, men vi er der like mye for dem som våkner dagen etter en fest og ikke husker noe. Vi er der for å hjelpe med usikkerheten, for usikkerhet gjør at man mister kontroll, sier hun.

LES OGSÅ: Pågangen ved overgrepsmottaket i Østfold har økt med over 20 prosent på ett år