Nyheter

Østsiden bibliotek fikk 200.000 til å ruste opp lokalene

I et område uten en fritidsklubb i umiddelbar nærhet, fungerer biblioteket også som et sted hvor barn og deres familier opplever at det er trygt å være, sier en takknemlig biblioteksjef.

Hvem: Tora Klevås (46)
Hva: Biblioteksjef i Fredrikstad
Hvorfor: Østsiden bibliotek ble nylig tildelt 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB

Les også: En tidsreise i bøkenes verden (+)

Gratulerer! Hva tenkte du da du fikk beskjeden om at dere hadde fått 200.000 kroner?
– Jeg ble hoppende glad og svært takknemlig til Sparebankstiftelsen. Dessuten kjente jeg på takknemlighet for å ha så flinke kolleger. Og så tenkte jeg at det er viktig å fortelle politikere og samfunnet rundt oss om hvilke utfordringer vi ser og at nytter å søke om midler.

Hvorfor akkurat Østsiden?
– Østsiden bibliotek er et unikt eksempel i Fredrikstad på et bibliotek som fungerer som møteplass for både barn og voksne. Området har ingen fritidsklubb i umiddelbar nærhet, så biblioteket fungerer som et sted hvor barn og deres familier opplever at det er trygt å være.

Ikke bare for lesehestene, med andre ord?
– Nei, det er veldig mange måter å bruke biblioteket på; det er langt mer enn å låne bøker. Her er det gratis bruk av PC som kan benyttes til alt fra det helt praktiske til avkobling og gaming. Vi har også Playstation tilgjengelig, så det er mye her som barna syns er kult.

Les også: «Barnesyssel» vil bidra med gylne øyeblikk til barnefamilier (+)

Hva skal dere bruke pengene til?
– Bygget er veldig åpnet, så vi skal bygge litt om, så det blir roligere og mer adskilte soner for de forskjellige brukerne av biblioteket. Vi ønsker også tilby flere aktiviteter som leksehjelp og spillturneringer. Dette er utjevnende tiltak som vi har stor tro på. Det gjelder jo egentlig for oss alle: det er utviklende å ha noe å holde på med. Dessuten blir vi et bedre bibliotek med et bredere tilbud. Vi har for eksempel også søkt om midler til matservering.

Men mat og bøker hører vel ikke sammen? Det er den regelen jeg husker best fra skolen.
– Ja, så strenge er ikke vi. Det å lage mat og spise sammen en veldig fin ting, som samtidig gjør andre opplevelser enda bedre – som det å lese og lære. Du lærer rett og slett dårlig om du er sulten, og mange kommer til oss rett fra skolen. Da er det godt med påfyll.

Hvordan har tilbudet deres fungert i koronakrisen?
– Vi har lånt ut over 12.000 bøker på bestilling og 3500 digitale bøker. Det er helt formidable tall. Men vi har ikke kunnet fungere som møteplass verken for barn eller voksne som har behov for det, og det kjenner jeg på. Jeg kan være bekymret for barna som kommer fra trangbodde hjem og bruker oss som et fristed. Solfrid, som er vår ildsjel på biblioteket på Østsiden, er en viktig voksenperson for mange, som de nå ikke har kunnet treffe på mange uker.

Les også: Biblioteket ruster opp det digitale lånetilbudet i møte med korona-epidemien

På hvilken måte jobber dere for å motvirke utenforskap?
– Bibliotekene er en arena hvor alle er like, og det er viktig at vi tilbyr adgang til kunnskap og informasjon. Mange med lav inntekt kommer til oss og låner PC, playstation eller leser aviser. Andre kommer bare for å møtes. Du behøver ikke si hvem du er eller hvilken bakgrunn du har. Alle blir møtt som likemenn av våre kolleger. Mange bruker oss også til å slå av en prat eller lytte til litteraturformidling sammen med andre. Dette er noe vi jobber med digitalt i disse dager, men vi gleder oss til å åpne dørene våre igjen.

Hvordan står det til med LittFri?
– Vi kom jo så vidt i gang med kombinasjonen av bibliotek og fritidsklubb i sentrum. Vi skal nok komme godt i gang igjen når situasjonen normaliserer seg.

Les også: Slik blir ungdommenes nye møteplass i Fredrikstad sentrum (+)

Dere har gjort veldig mye artig i det siste, som å lese på poesi på ferga, dele ut kjærlighet og boktips på Valentindagen og å frakte bøker rundt på sykkel – hvilket sprell er du mest fornøyd med?
– Jeg er stolt av alle disse påfunnene, for det er eksempler på at vi har et ekstremt kreativt miljø med rom for å jobbe på nye måter og med mål om å nå nye grupper. Vi har mange brukere, men likevel er det fortsatt 80 prosent av byens innbyggere som ikke bruker oss. Det gapet skal vi fylle, og da må vi gjøre sånne «stunts» for å minne folk om at vi er her.

Kan du fortelle noe om hvilke tilbud vi kan vente oss når vi går mot sommer?
– Kampanjen Sommerles går i år igjen, og det kommer vi til å gjøre mye ut av. Vi har dessuten planer om å fylle el-syklene våre med bøker og dra ut til strendene i distriktet. Folk tror kanskje at det er feriemodus på oss i sommermånedene, men juni og juli er ofte travle på biblioteket.

Les også: Gratis Brillebjørn-bok til hjemmesittere tok av på nett

Vi har noen faste spørsmål, og det første bør være perfekt for en biblioteksjef: Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg er veldig begeistret for den japanske forfatteren Haruki Murakami og gjenhører for tiden «Trekkoppfuglen» som lydbok på engelsk. Murakami har et deilig, skrudd univers, og når jeg leser bøkene hans får jeg den unike følelsen av å bli slukt inn i et univers som jeg husker fra barndommen om å ikke ville slå av nattbordslampa fordi jeg bare ville lese et kapittel til.

Hva gjør deg lykkelig?
– Egentlig helt enkle ting som en kopp kaffe på verandaen i morgensola, men også å være på tur med familien min. Jeg elsker havet og seiler, padler og er ute så mye jeg kan. Og så gir det meg mye glede å vekke eventyrlysten i de fire barna mine og reise og oppdage verden med dem. Vi var i Vietnam i jula, og jeg er veldig takknemlig for at vi rakk det før alt stengte.

Friluftsflokken: «Vi har hundre netter under stjernene å takke for den aller beste kvalitetstiden vår»

Er det noe du angrer på?
– Jeg har en tendens til å si ja til alt mulig, så det er ikke mye jeg kan jeg si jeg angrer på.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Jeg er en ganske fredelig person, men er opptatt av rettferdighet, sosial ulikhet og likestilling, så det kunne jeg gått i tog for. Allikevel er det nok andre arenaer jeg føler jeg kan gjøre en større forskjell på, som på jobb eller i nærmiljøet. Heller enn å demonstrere i tog, vil jeg være et godt forbilde.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Gro Harlem Brundtland. Hun er et forbilde for oss som vokste opp på 80- og 90-tallet. Hun gikk i bresjen for mange av oss og har fortsatt en flott karriere.

Les også: Ustabil heis stenger Gabriel (7) ute fra biblioteket (+)

Mer fra Dagsavisen