Nyheter

Om temperatur, ydmykhet og ansvarlig ledelse

At det i blant går en kule varmt mellom brødrene er en viktig katalysator for utvikling i familiebedriften Solid.

Hvem: Lasse Johansen (47)
Hva: Daglig leder Solid Entreprenør og eier i Solid Gruppen
Hvorfor: Familiebedrift som startet med farens byggmesterfirma i 1975. Nå et konsern med 350 ansatte og en omsetning på ca. 1 milliard kroner.

Familiebedriften Solid som etter hvert har utviklet seg til et konsern er et lite eventyr. Din far John Yngvar Johansen startet firmaet på Rolvsøy i 1975, året etter kjøpte han en spikermaskin – det har blitt slått inn noen firkantspiker de siste 45 årene?
– Ja, det kan du trygt si. Vi snakker millioner av spiker og skruer. Det fine er å se sammenhengen mellom «bare en spiker» og noens hjem. Vi har vært, og er, privilegerte som får være med å forme hvordan folk bor og lever. Jeg er sikker på at vi ved å levere godt bidrar til bedre bo- og livskvalitet. Hjemmene til folk er utrolig viktige for å ha det bra med seg selv, og bra i hverdagen.

Solid Gruppen AS består i hovedsak av Solid Entreprenør AS og Solid Prosjekt AS, hvor du er leder av entreprenørdelen og din bror Kim for prosjekt. Hvordan fungerer det, med tanke på sterke familiebånd og kan hende noen uenigheter underveis. Er det pappa og styreleder John som har satt ned foten hvis det har blitt for høy temperatur?
– Det har vært en av de største problemstillingene og drivkreftene i alle år. Samtidig vil jeg si at dette går stadig bedre, også fordi vi som eiere forstår at Solid er noe mye større enn bare oss. Som relativt ung sønn av gründer John tror jeg nok både Kim og jeg kom inn i dette og tenkte at vi er veldig viktige – som familie, stolthet over Solid og å være dypt involvert. Etter hvert blir man mer og mer ydmyk og forstår at man selv er en ganske liten brikke. Man forstår også at Solid i svært liten grad handler om å tilfredsstille en eierfamilie, men ser at ikke minst de ansatte er utrolig viktige. Vi har så mange mennesker som virkelig former Solid og utviklingen selskapet har hver dag. Vår viktigste oppgave er på mange måter å ikke være i veien for alt det engasjementet disse folkene har.

Nå henter dere inn en konsernsjef utenfra og gründeren forlater plassen som styreleder. Hvorfor?
– Fordi selskapet trenger det. Fordi kompetansen selskapet har behov for er viktigere enn at familien er sjefer, og ikke minst fordi vi vet at Terje Lyngaas er utrolig dyktig og nå kunne tenke seg å bytte jobb til oss. Vi har hørt om Terje i lang tid, og holdt et øye med ham i en lengre periode. Samtidig har Solid Entreprenør hatt store tap i noen prosjekter de siste årene. Nå timet dette ganske bra. Vi er igjen tilbake i en vekstfase med solid og god inntjening, og selv om vi kommer til å rapportere dårlige tall for 2019 vet lederne og eierne at dette nå er snudd. Dermed klaffet dette veldig bra, og vi kan igjen tenke på profesjonalisering.

– Du vet … det at man har en far som er gründer gjør deg ikke i seg selv kompetent til å drive Solid Gruppen alene. Med å få inn Terje og beholde andre engasjerte ledere kan vi både sørge for kontinuitet og erfaring. Den erfaringen vil være gull verdt når Solid nå skal utvikle seg videre til et stabilt og godt konsern for mange år framover. Dette konsernet skal skape varige verdier i form av økonomi, bærekraft, gode hjem og ikke minst gode grunnverdier.

– Når det gjelder bytte av styreformann i Solid Gruppen er det ingen dramatikk i dette. John har valgt å gå ut av ledelsen av selskapet for flere år siden. Nå ønsker han å rendyrke sin rolle som eier og rollemodell. Dette passer også bra med tanke på hans kunnskaper. Det å sitte i styret i Solid Gruppen innebærer å forholde seg til en rekke formalia, innkallinger og prosesser. John har alltid vært flink til å motivere og se mennesker. Det gjør han hver dag, og det akter han å fortsette med. Han liker ikke lange styremøter og formalia, noe han nå slipper.

Selskapet har 350 ansatte og omsetter for ca. 1 milliard kroner … i tillegg produser dere veggelementer i fabrikken på Rolvsøy. Prefabrikasjonen ville vel blitt billigere med en fabrikk i eksempelvis Polen?
– Vi har produksjon av veggelementer lokalt og gjør penger på det. Vi har sammenlignet kostnaden ved å produsere dette i andre land, men det har også betydelige utfordringer. Deriblant logistikk, transport og utslipp. Som eksempel ønsker man samme kledningen både på elementene og på andre ting som må produseres på plassen. Dermed må vi sende kledning til produksjonen i utlandet og så få elementene tilbake igjen. Dette er kostnadsdrivende og, ikke minst, det bidrar til store utslipp. Solid Gruppen er opptatt av å skape verdier, og selv om verdier i stor grad handler om penger så handler det også om andre verdier. Deriblant lokale arbeidsplasser og bærekraft.

Dere har bygd Spetalen skole, blokker, leilighetsbygg, næringslokaler og bo- og aktivitetssenter – fra Bellevue til Fornebu og Jessheim. Det er et stort område dere jobber i. Men hovedkontoret er fortsatt i Fredrikstad?
– Vi har kontorer flere steder. Plasseringen av et hovedkontor blir på en måte mindre og mindre relevant. Vi er opptatt av å ha kontorer i nærheten av der folk bor, for å bidra til redusert reisetid og miljøpåvirkning. Imidlertid vil jeg si at å høre til fortsatt er viktig. Vi hører til i nærområdet, vi er opptatte av forankringen det gir oss, og vi er stolte av å både være joviale fredrikstadfolk samtidig som vi er 100 prosent profesjonelle forretningsfolk.

Les også: – Nye bydeler gror opp og samtidig forsvinner gamle balløkker, det skaper et klasseskille (+)

Investerer dere i andre selskaper?
– Vi har investeringer i andre selskaper i litt ulike bransjer. Per i dag har vi en større investering både i Nipas og Skill AS. For framtida ønsker vi fortsatt å investere i nye forretningsmuligheter, primært innenfor eiendom og entreprenørskap.

Hvordan opplever dere samarbeidet med kommunene når nye prosjekter skal iverksettes?
– Det er litt ulikt fra kommune til kommune. Stort sett opplever vi at de fleste kommunene skjønner at vi alle har roller å fylle og respekterer hverandre for det.

Det har blitt mye uro rundt prosjektet på Gressvik. Lokalsamfunnet mener den gamle trehusbebyggelsen på Gressvik blir gjemt bak fem etasjer høye boligblokker. Må det bygges nytt og høyt for enhver pris?
– I ett hvert prosjekt som vi går inn på er det noen som kan oppleve forandring som en ulempe. Vår oppgave er å forsøke å redusere ulempene dette medfører for naboer og berørte innen rimelighetens grenser. Det er ikke noe mål å bygge nytt og høyt for enhver pris, men som boligutbygger er vår oppgave å forsøke å finne tomteområder som kan bebygges. Det offentlige har stadig sterkere føringer på at man må få fortetning for å redusere fotavtrykkene på nye bygg. En av konsekvensene av dette er at vi får høyere bygg. På Gressvik har vi i vår mulighetsstudie forsøkt å legge inn nok luft mellom blokkene for nettopp å ivareta interessene til dem som bor bak.

Les også: Delte meninger om blokker foran den gamle bebyggelsen (+)

Eieren av Fredrikstad Marineservice mener dere ønsket å overta hans tomt, og Atle Ottesen (Ap) sier at Gressvik er ett av områdene i Fredrikstad hvor bystyreflertallet vil ha mer nybygging og fortetting. Hvor viktig er næring?
– Vi har forsøkt å komme i dialog med Fredrikstad Marineservice angående kjøp av tomten eller å få til et samarbeide. Dessverre har vi ikke klart å komme i en posisjon for å få til en dialog eller fremme noe tilbud. Næring og bolig går hånd i hånd i enhver kommune, og her er det selvsagt mange følelser involvert når forskjellige aktører blir berørt. Det er en vanskelig oppgave for enhver kommune å balansere dette og sørge for nok areal til begge deler. På Gressvik har kommunen i dette tilfellet satt av området på Grunnelandet til næringsutvikling.

Les også: Ga likevel tommel opp for boliger langs Gressvik-floa 

… og så er det noen faste spørsmål i denne spalten:

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «De 7 gode vanene» av Stephen R. Covey. En fin bok om å forstå seg selv bedre, også når det gjelder hvordan man påvirker og påvirkes av omgivelser. Ikke minst er det en fin bok for å sette ting i perspektiv.

Hva gjør deg lykkelig?
– Jeg skal ikke legge skjul på at jobb er viktig, og at suksess på jobben er en viktig premissgiver. Imidlertid er det ingen ting som i praksis påvirker meg mer enn at hjemmesituasjonen er bra. Når familien er harmonisk (nok) så takler jeg andre utfordringer bra og er generelt mest lykkelig. Ellers er det veldig viktig å opprettholde et godt forhold også til venner.

Hvem var din barndomshelt?
– Min første sjef fikk jeg når jeg ble utplassert av læreren min i 8. klasse. Han var helt klart helten min. Pål Storehaug.

Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg veier noen kilo mer enn jeg burde.

Les også: Gøran er lykkelig når han har en fiskekake i kjeften og FFK scorer (+)

Hva gjør du når du skeier ut?
– Tar en fest, gjerne med venner eller kolleger. Eller jeg kan spise for mye mat, ref. forrige svar …

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Selvopptatthet og folk som misbruker sin påvirkningskraft. Store selskaper og ansvarlige ledere bør vise ansvar, måtehold og gå foran i handling – ikke bare i ord.

Er det noe du angrer på?
– Nei, det er ikke mange ting jeg angrer på. Jeg bruker nok generelt svært lite tid på å angre, er opptatt av å se framover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Da velger jeg Donald Trump og tar en for laget.

Fikk du med deg denne? Marte ble utfordret til å utforske sine drømmer – resultatet ble Trosvik hagepark (+)

Mer fra Dagsavisen