Nytt hårbånd i ull til Østfoldbunaden

Siste trend fra bloggverden er et silkeskjerf som slett ikke skal være tilbehør til Østfoldbunadene for kvinner. Nå håper Husfliden i Moss at et nytt hårbånd i ull skal utkonkurrere silkeskjerfet.

– Det er skummelt hvor mye makt de bloggerne har, i alt fra silikonpupper til silkeskjerf, og det kan jo slå ut i alle retninger. Det skal ikke mer til enn at én blogger legger ut noe helt nytt så blir det en trend, sier daglig leder ved Husfliden i Moss, Bente Gro Tegneby. Hun viser til blogger Karoline Berg Eriksen (fotballfrue) sine bunadsbilder, hvor hun har dandert et silkeskjerf i halsen til sin Løken Østfoldbunad, som ikke skal ha silkeskjerf, og dermed var hysteriet i gang.

LES OGSÅ: 30 prosent flere Østfoldbunader for menn på ett år

– Skummel trend

– Plutselig skulle 90 prosent av alle jenter og damer mellom 13 og 32 år ha silkeskjerf til bunaden, og helst skulle de ha skjerf både i halsen og i håret;  forferdelig.
Silkeskjerf er en ny og skummel trend, slår Tegneby fast. Hun forteller at til årets 17. mai troppet nær alle jentene ved Videregående skoler, opp på Husflidene over hele landet,  og bad om silkeskjerf til bunadene sine.

– Ble revet bort

– Skjerfene ble revet bort på ett par dager og da 17. mai kom hadde vi ikke et eneste silkeskjerf igjen i butikken, og det har aldri hendt før. Bente Gro Tegneby rister oppgitt på hodet. Hun er spesielt sjokkert over at kundene ikke bryr seg om at silkeskjerf ikke er riktig tilbehør til for eksempel Østfoldbunaden, som har sitt eget broderte større silkesjal som skal brukes over skuldrene.
– Jentene og damene skal ha  silkeskjerf uansett, men når de bruker tilbehør som ikke hører til bunaden, så ser det helt grusomt ut, fortsetter Tegneby med trøkk i stemmen.
Hun kan ikke få poengtert nok hvor forferdelig hun synes den nye silkeskjerf trenden er. Derfor har Husfliden i Moss i sommer jobbet på spreng med å få ferdig to helt nye forslag til nytt og riktig tilbehør, et vakkert hårbånd.

Nytt hårbånd - et tilvalg

Husfliden i Moss har ikke tatt lett på oppgaven med å designe nytt, derfor har det tatt snart seks år å komme fram til det endelige designet som det nå er laget to varianter av, ett i silke og ett i ull som en bunadskomite bestående av åtte personer stemte over, tidligere denne uken.
– Mønsteret og dets plassering måtte være riktig, med riktig stoff og form på båndet, sier bunadstilvirker Julie Mari Wiig. Hun har i sommer sittet i andre etasje i systuen til Moss Husflid og brodert det endelige mønsteret på begge forslagene med pinlig nøyaktighet. Og denne uken ble avgjørelsen tatt.
– Det ble ullbåndet som vant, smiler Wiig. Grunnen til at juryen valgte ull, er at silke lett blir matt og ødelagt av hårspray og andre hårprodukter, sier Wiig.
– Vi ble enige, selv om valget var vanskelig, smiler Tegneby som selv satt i juryen.
Tegneby understreker at luen er en del av bunaden, men at hårbåndet kun blir et tilvalg.

Fakta om bunadsoppbevaring

  • Det er viktig at:
  • Bunaden oppbevares hengende i ubleket pose av bomullslerret. Dette gjøres for å beskytte bunaden mot lys.
  • Bunaden må ikke brettes, men henges på bred avrundet kleshenger for å holde på skuldrenes runde form.
  • Hengeren bør være i cedertre for å holde møll og andre insekter borte.
  • Bunadsølvet oppbevares lufttett i plastpose.