Viuno - jobb og læring hånd i hånd

Viuno på Selbak og Fasvo på Ørebekk er begge kommunaleide søsterbedrifter som går så det griner.

Kjente mål og parametere for suksess på arbeidsmarkedet er trivsel blant ansatte, lavt sykefravær, få som slutter, økende produksjon - og køer av arbeidstagere som søker jobb nettopp her. Og akkurat dette er kvaliteter som kjennetegner bedriften.

Lavt sykefravær

– Vi hadde ifjor bare 3,4 prosent sykefravær, forteller Sunita Mistry som er kontor- og økonomi-ansvarlig.

– Og betydelige køer av arbeidstagere som ønsker å jobbe her. Akkurat nå er det pluss minus 100 ansatte - men vi har plass til flere, forteller daglig leder Jan H. Tolfsen.

– Vi har en varig tilrettelagt arbeidsplass, men driver også utstrakt yrkesopplæring og kvalifisering. Som du ser så har vi vår egen «Wall of Fame» - en hel vegg med diplomer som viser at våre ansatte har fått s.k. Kompetansebevis på at de har bestått fagprøven. Men det aller viktigste er tryggheten i bunn, at våre ansatte skal føle at de har en trygg og varig arbeidsplass, fortsetter Tolfsen.

Elleve bedrifter i fylket

Vekstbedriften Viuno AS på Selbak omsatte i fjor for over 22 millioner. Forøvrig er det for tiden mer enn elleve tilsvarende Vekst-bedrifter i Østfold. Selskapet er fremfor alt en av fylkets aller største produsenter av fyringsved. Det siste året har bedriften produsert rundt 2.000 kubikkmeter fyringsved. Blant dette 40.000 sekker opphugget ved i 40 liters sekker. Men selger også sekker med 1.000 liter fyringsved. De skyhøye strømprisene er dårlige nyheter for folk flest - men gode nyheter for VIUNO.

Moro med mugg

– Best pris får vi på bjerkeved i 40 liters sekker. Det er hva folk helst vil ha. De koster 60 kroner for bjerkeved og 50 kroner for blandingsved, forteller Bjørn Arild Hauglin som er en av flere avdelingsleder på Viuno.

– Vi hadde også mye moro med et leserinnlegg i Fredriksstad Blad der en leser forundret seg over at vi ikke dekket til vedsekkene mot regn og sludd og annen fuktighet, sier Hauglin. – Men det er det gode grunner til. Vi dekker til med plast på toppen men har ikke noe plastdekke på sidene under den flere måneder lange tørkeprosessen. Ellers hadde det blitt «muggbonanza» kan jeg fortelle. Går det først mugg i den nye fuktige veden, da går kvalitet og pris raskt nedover, fortsetter Hauglin.

Akkurat mens Demokraten er på besøk er det tømmer med snø på - fra skogene i Trøgstad - som først kappes og så hogges i mindre biter av vedmaskinen. En moderne smart maskin som også sorterer ut småbiter og kvister. Enorme arealer i Nedre Tomtegate på Selbak dekkes av vedlagrene. Som er tørre for salg i august og september.

Åpner ny kafè

Catering er en annen stor avdeling i de lyse, rene orange fabrikk-lokalene. Fargen orange går igjen over alt - fra vegger ute og inne, til maskiner og verktøy og logo. Bedriften baker sine egne brød og er spesielt gode på snitter. Til alt fra begravelser til konfirmasjoner og lystige 50årslag. Vil du ha sunnere, glutenfrie smørbrød, så ordnes også det.

– Men nå har vi også begynt å produsere vår egen sjokolade, forteller nyansatt salgsleder Gunn Rita Versto fra Telemark. Det blir min oppgave å selge inn denne sjokoladen rundt i Østfold. Samtidig som vi nå også innreder en helt ny kafe. Det mangler en populær lunchkafe på Selbak, kanskje særlig for pensjonister. Nå kommer den, synger hun på klingende Bø-mål.

«Uteavdeling»

Viuno har også en «uteavdeling» for snømåking, strøing, parkarbeider, trefelling, gressklipping, rydding og mye annet. Både borettslag, privatpersoner, kommunen og ulike firmaer er oppdragsgivere. Særlig i Gamlebyen har man hatt mange oppdrag bl.a. for Forsvarsbygg. Transport, flyttelass og varedistribusjon er den tredje avdelingen utendørs. Ja, både transport av varer og mennesker.

Fusjonerer med Hvaler

Om noen uker blir Viuno enda større. Når selskapet fusjonerer med Hvaler Arbeidssenter. De 15-20 ansatte på Skjærhallen beholder både sine arbeidsplass og lokaliseringen på Kirkøy. Men administrasjon og organisjon samles stort sett under ett tak og en ledelse. Hvilket betyr at eierskapet deles mellom Fredrikstad og Hvaler kommuner.

Men visse ting han man verken se, høre eller lese seg til - de må kjennes og føles om man har god førlighet i sanse-apparatet. Har du det vil du sense at godheten sitter i de appelsin-orange veggene på Viuno. Atmosfæren er spesielt varm «Og folka bak» - lette til sinns....