Sarpsborg

Vil sikre psykolog til alle over statsbudsjettet

Regjeringen foreslår å sette av 50 millioner kroner, som skal sikre én kommunal psykolog per kommune. – Dette er verken fleksibelt eller nok penger, kritiserer Ap.

Bilde 1 av 2

I 2019-budsjettet setter regjeringen av 50 millioner kroner til rekruttering av psykologer i kommunene. Dette tilsvarer cirka 125 nye psykologårsverk og betyr at alle kommunene i Østfold får penger til psykolog, opplyser stortingsrepresentant for Østfold, Tage Pettersen (H).

– Én av fire med psykiske helseproblemer kan få god nok hjelp i kommunene. Nå blir det mulig i hele Østfold. Psykisk helse er kanskje den største folkehelseutfordringen vi har. Det er gledelig at regjeringen tar dette på alvor. Faktisk er det blant regjeringens viktigste satsingsområder. At alle kommuner er tilknyttet psykolog er avgjørende for å lykkes, mener Pettersen, som påpeker at satsingen er et stort gjennomslag for Venstre og KrF.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for Østfold

Lovfestet

I juni i fjor lovfestet Stortinget at hver kommune skal være tilknyttet en psykolog. Dette trer i kraft fra 1. januar 2020. Regjeringen gir alle kommuner, som rekrutterer psykologer fram til lovplikten trer i kraft, et årlig tilskudd per psykologårsverk. Selv om antallet psykologer i kommunene har økt som følge av dette, er det fortsatt flere kommuner som ennå ikke er tilknyttet en psykolog.

– I dag er det for høy terskel for å få hjelp hvis man har psykiske helseutfordringer. Når det nå blir lovpålagt for kommunene å være tilknyttet en psykolog, vil folk få raskere og bedre hjelp, mener Pettersen.

– Feil medisin

Samfylking og stortingsmotstander Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) er enig i at behovet er stort for å styrke tilbudet til lavterskel psykisk helsehjelp i kommunene. Men regjeringen sprøyter inn feil medisin, mener hun.

– Det gjenstår å se hvordan tilskuddet er innrettet, men 50 millioner fordelt på 422 kommuner er ikke mange kronene på hver. Dette er en oppfølging av lovkravet som kommer, men utfordringen med dette kravet er at det ikke sier noe om hvor stor stilling.

KRITISK: Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap).

Bjørnebekk-Waagen (bildet) påpeker også at lovkravet og bevilgningen mangler fleksibilitet.

– Noen steder kunne disse kronene vært best brukt til for eksempel psykiatrisk sykepleier rettet inn i tilbudet til ungdom i skolehelsetjenesten, eller til helsestasjon for ungdom. Denne fleksibiliteten får dessverre ikke kommunene med denne løsningen. Jeg mener det viktigste vi kan gjøre for å sikre at vi har gode tjenester lokalt, er å sørge for at det er nok penger i kommunekassa, slik at de som går med skoene på kan velge de best tilpassede løsningene lokalt. Regjeringen bruker store summer på å kutte formuesskatt. Dette øker forskjellene mellom folk og kunne vært brukt til et reelt løft ute i kommunene, mener hun.

Mer fra Dagsavisen