STØTTER: Leder for nærings- og kulturkomiteen i Østfold fylkeskommune, Andreas Lervik (Ap).

Viken-topp innrømmer motivasjonsknekk

Midt i sammenslåingskaoset har fellesnemnda for Viken landet visjonen for storfylket. – Et stort paradoks når flertallet vil legge prosessen på vent, sier Andreas Lervik (Ap).

– Jeg kan ikke snakke for resten av arbeidsgruppa, men personlig har jeg et veldig ambivalent forhold til det vi holder på med akkurat nå, erkjenner Lervik.

Han leder den politiske arbeidsgruppa som har fått i oppdrag av fellesnemnda å utarbeide visjon, mål, verdier og symboler til Viken fylkeskommune.

Les også: Slår alarm om kompetanseflukt

«Viken viser vei»

De siste ukene har det meste handlet om forslaget om å legge videre arbeid i fellesnemnda på is inntil Stortinget har behandlet fylkessammenslåingene på nytt, men samtidig har det blitt gjort vedtak som gir en viss framdrift.

Mot SVs to stemmer ble det denne uka vedtatt at visjonen for den nye fylkeskommunen skal være «Viken viser vei» – med de tilhørende målordene «bærekraft», «utvikling» og «kompetanse».

– De tre målordene skal gi visjonen et dypere innhold – og er sammen en viktig del av samfunnsoppgavene til en fylkeskommune gjennom blant annet ansvaret for videregående utdanning, veier og samspill med næringsliv og resten av samfunnet, sier Lervik.

Flere hundre ansatte, folkevalgte og ungdommer i de tre fylkene har deltatt på verksteder for å utforme visjonen – som første gang ble presentert for fellesnemnda i juni. Det skal også ha kommet inn hundrevis av forslag fra innbyggerne.

– Resultatet er utarbeidet på bakgrunn av de innspillene vi har fått, og siden det ikke kom nange forslag gjennom sommeren er det denne visjonen fellesnemnda har ønsket å gå videre med. Den skal peke ut retningen for det nye fylket og gi oss noe å strekke oss etter, sier Lervik.

Les også: Kaoset som aldri tar slutt
Les også: Slakter Viken-visjonen: – Viser vei til hva?

– Lite meningsfylt

Neste skritt er at de nå skal bruke samme oppskrift, med storstilt innbyggerinvolvering, for å finne et nytt fylkesvåpen til den enorme konstruksjonen som etter planen blir realisert fra 1. januar 2020.

– Foreløpig har vi hatt en diskusjon på overordnet nivå, og blitt enige om at man ikke skal forsøke å smelte sammen tre symboler til ett. Tanken er at vi trenger noe nytt og enkelt som ivaretar alle de tre fylkene – gitt at vi ikke blir oppløst før det kommer så langt.

For 8. oktober skal fellesnemnda behandle forslaget om å fryse sammenslåingsarbeidet, eller gå videre. Inntil da innrømmer Lervik at de står oppe i en krevende situasjon.

– Det har blitt jobbet hardt med dette lenge, men det er blytungt å gå videre med en prosess du akkurat nå ikke finner så meningsfylt. Samtidig er det et stort paradoks, og vanskelig for innbyggerne våre å forstå hvorfor det skal jobbes videre når et flertall i nemnda ønsker å legge arbeidet på vent, slutter Lervik.