– Vi selger produktene alle har et forhold til!

I 1990 omsatte firmaet for 3,5 millioner kroner - i dag selger Total Holding og Total Packaging avfallsemballasje for over 100 millioner kroner.

Hans Kristian Hansen har nærmest fått produksjon og salg av avfallsemballasje inn med morsmelka. Far til den opprinnelige askimingen drev nemlig produksjon og salg av utstyr til avfallshåndtering ved bedriften i Mysen.

– Produksjon var ikke noe jeg hadde lyst til å drive med, derfor ble firmaet solgt og jeg begynte med salg av produkter i samme bransje, smiler suksess-gründer i de relativt beskjedne lokalene på Nøkleby industriområde i Fredrikstad.

Produkter «alle» bruker

– Vi selger produkter som alle har en relasjon til, men få vet hvem som selger og produserer, sier salgsansvarlig Pål Martinsen. Han tenker spesielt på at firmaet er markedsledende innen levering av plastbeholdere til kommunale og interkommunale selskaper, samt private aktører. I fjor solgte firmaet 300.000 avfallsbeholdere i plast, i hovedsak de grønne dunkene som er kjent for de fleste.

Nå vil nok mange tenke at dette er en «smal bransje», det gjør ikke Hans Kristian og Pål. Varesortimentet teller hele 2.100 artikler fra store avfallssystemer til sorteringssystemer, beholdere til medisinsk avfall og klistremerker.

Nye beholdere til Fredrikstad

Total er opptatt av å tilfredstille kravene fra offentlige myndigheter, ikke minst miljøkravene til avfallshåndtering og kildesortering, forteller Hans Kristian Hansen.

– Senere i år kommer Fredrikstad kommune til å ta i bruk våre nye beholdere hvor husholdningene kan kaste glass og metall. Det nye med disse beholderne er at vi har laget et «lokk på lokket» slik at det ikke skal være tvil om at det kun er glas og metall som skal kastes. Hovedlokket har også en gravitasjonslås som kun åpner seg under tømming i renovasjonsbilen.

Nytt avfallssystem til alle?

Containerskapene har blitt et produkt som skaper lokale arbeidsplasser. Firmaet Hansen Sveis & Montering på Rolvsøy er underleverandør til Total. Men det er innen markedsproduktet nedgravde avfallscontainere veksten vil bli størst spår daglig leder Hans Kristian Hansen og salgsansvarlig Pål Martinsen.

– Vi selger ca. 200 nedgravde løsninger i året. Opprinnelig er dette en løsning som ble tatt i bruk i Nederland, med bakgrunn i landets tette bosetting og klimautfordringer i håndteringen av avfallet. I dag pålegges nye prosjekter her i landet å benytte denne typen løsninger. Vi har levert flere anlegg til både private og kommunale boligprosjekter her i Fredrikstad. Om noen år tror jeg nedgravde avfallscontainere blir en realitet også i etablerte boligområder, mener Hansen.

Petter Smart-tankegang

Etter flere tiår i samme bransje er kremmerinstinktet fortsatt intakt hos gründer og bedriftseier Hans Kristian Hansen - i tillegg til en god dose med Petter Smart-tankegang for utvikling av nye produkter. Hansen smiler når han viser Demokraten plastkroken som enkelt kan festes på avfallsbeholderen, slik at du kan henge på søppelsekker uten at de «flyr avgårde» eller skaper trøbbel for avfallsarbeiderne.

– Det er vel som regel slik at det enkle er ofte det beste, men noen må jo komme på ideen først, gliser Hansen. Samtidig plukker han fram noen «hjørneklosser» i plast og ulike farger.

– Med bruk av disse kan alle plastbeholderne leveres i samme farge og brukerne er fortsatt ikke i tvil om hvilket avfall som skal i riktig beholder! I tilleg slipper man et «fargekart» av plastlokk ved husveggen, noe som sikkert vil bety noe for brukere som er opptatt av estetikk.