Kultur

«Verdens beste pappa, verdens farligste mann»

At sønnen til verdens største narkobaron besøkte Fredrikstad ble ikke forbigått i stillhet. Billettene ble utsolgt i rekordfart da Juan Sebastían Marroquín Santos gjestet Litteraturhuset.

Faren hans kontrollerte 80 % av verdens kokainmarked, drepte 3000 mennesker og var blant verdens rikeste.

Ansett som den farligste av de farlige, samtidig som han utøvde en uendelig kjærlighet mot sin familie, opparbeidet Pablo Escobar seg tittelen som narkobaron og om ikke den mest kjente kriminelle i verden.

Sebastían Marroquín, født Juan Pablo Escobar, har skrevet bok om det å vokse opp med denne mannen som far.

En stor kontrast

I boken Min far beskriver Sebastían Marroquín sannheten om sin oppvekst med Pablo Escobar, en virkelighet som for mange virker kontroversiell.

Faktumet er at en av verdens mest beryktede menn også hadde en kjærlig og elskverdig side.

– Jeg vokste opp omringet av kjærlighet, både fra mamma og pappa. Pappa og jeg hadde et nært forhold, og han oppfordret meg aldri til å følge i hans fotspor. Samtidig som han var et av de verste menneskene som levde, forsørget han meg og min familie på beste måte, forteller Sebastían Marroquín.

Videre forteller Marroquín om hvordan faren aldri glemte oppveksten sin som fattig bondegutt. Dermed var han alltid opptatt av å gi til fattige, og bygde blant annet over 50 fotballbaner til ungdommen i Columbia.

I julen fylte han tre helikoptre med gaver til vanskeligstilte barn.

– Hans gode gjerninger veier på ingen måte opp for alt det gale han gjorde, men han var aldri en gjerrig mann. Han ga til de fattige og gjorde mange andre rike, sier sønnen.

Marroquín selv var også klar over hvor privilegert han var som barn. Han veltet seg i luksus alle andre bare kunne drømme om, og hadde blant annet 30 motorsykler og 13 vannscootere da han var 11 år gammel.

Faren, med over 1700 ansatte, var blant de rikeste i verden.

Hans livs brutale sannhet

Å vokse opp i samme husholdning som milliardæren var allikevel ikke bare luksus og privilegier. Santos fortalte at han kun hadde én venn i oppveksten, den eneste gutten i klassen som ikke hadde foreldre.

– Foreldre ville be barna sine holde seg unna meg. Jeg hadde én venn, som jeg er venn med den dag i dag. Han hadde ingen til å advare seg mot familien min.

Marroquín flyktet også gjentatte ganger og måtte gjemme seg fra noen av de verste bandittene i Columbia.

Faren belærte han i hvordan å ta sitt eget liv, i tilfelle han ble tatt til fange og utsatt for tortur.

– Det er et under at jeg lever i dag. Jeg skulle dødd da jeg var 16 år, forteller Marroquín.

Mye oppmerksomhet

Pablo Escobars høykriminelle og farlige liv er aktuelt i suksesserien «Narcos» på den nettbaserte film- og serieplattformen Netflix. Sebastían Marroquín er for øvrig ikke videre imponert over serien, og kritiserer Netflix for å fremstille farens liv feilaktig.

– Netflix glorifiserer pappa og hans liv, noe jeg er motstander av. Vold og kriminalitet vil ikke ta deg noen steder i livet, det ødelegger grunnleggende humane verdier. Jeg synes det er viktig å forvalte og fortelle historien om min far på en riktig måte, for å unngå at unge ser opp til han og ønsker å bli som han, noe som dessverre er tilfellet nå, forteller Marroquín.

Han får meldinger daglig fra ungdom som ønsker å bli narkokonger når de blir store etter å ha sett serien.

Marroquín tilbød Netflix full tilgang på alle farens arkiver, bilder, håndskrevne brev og lignende i et håp om at serien ville bli så realistisk som mulig. Dette var ikke Netflix interesserte i.

– De ønsker å dyrke sin egen historie og sin fremstilling av faren min, sier han.

Flyktet

Pablo Escobar døde i 1993, og etterlot seg Sebastían Marroquín og søsteren. Marroquín var da 16 år gammel.

– Etter min fars død flyktet vi til Argentina. Vi skiftet navn og gikk våre egne retninger, jeg fulgte aldri i min fars fotspor, avslutter Marroquín som fortsatt er bosatt i Argentina og jobber som arkitekt.

Mer fra Dagsavisen