Nyheter

– Varslerne må møtes med raushet

– De som sa fra, altså varslerne, må få en klapp på skuldra og ikke et slag i ansiktet. De må møtes med stor grad av raushet.

Dét sier Frps gruppeleder Bjørnar Laabak i det de tre oppreisingssakene skal avgjøres, trolig i god tid før sommeren.

Føle seg som tapere igjen

Den ene av de tre varslerne vil som Demokraten skrev nylig får avsluttet sin sak trolig før påske. De to andre noe senere.

– Vi har akkurat fått et brev hvor vi blir bedt om å komme til Oslo for å møte setterådmannen og SVWs advokater. Der vil vi stille opp, forteller en av de to varslerne som fikk slått fast i SVW-rapporten at mobbing, gjengjeldelse og trakassering hadde fått foregå over flere år i Regulering-Teknisk Drift uten at kommunens toppledelse grep inn.

– Hva bør varslerne som senere har måttet skaffe seg jobb i andre kommuner få i oppreisning - det vil si penger?

Varsleren: – Det er det vanskelig å gi noe svar på. Men vi har jo alle blitt kraftig berørt av det som skjedde, både psykisk og fysisk. Lang reisevei til jobben og masse tanker som hele tida kommer er jo blitt den nye hverdagen.

Fredrikstad kommune har ingen erfaring med å utarbeide oppreisningsavtaler med varslere. Men trenden i kommuner som har slik erfaring er at varslerne verken mottar beløp i flerehundretusener- eller millionklassen.

Bjørnar Laabak: – Hvis utfallet av varslernes oppreisningssak ender med f.eks 100 - 150.000 kroner, ja så synes jeg det er smålig. Varslerne, som åpenbart har lidd, kan ikke føle seg som tapere en gang til. Det viktige nå er at vi kan få avsluttet denne saken en gang for alltid. Og da må det vises raushet, sier Frps gruppeleder Bjørnar Laabak som selv sier han ikke har detaljkunnskap nok til å lansere hva som kan være en riktig sum.

– Kan ikke sammenlignes

Høyres gruppeleder og ordførerkandidat Truls Velgaard mener at varslerne må få en «rimelig og anstendig oppreisning ut fra hva som er rettspraksis».

– Du var med på å gi ex-rådmann en sluttavtale på 3.284.000 kroner - er dette et greit sammenligningsgrunnlag?

Velgaard: – Varslernes sak og rådmannens sak kan ikke sammenlignes. Rådmannens sak, som dreide seg som en forhandling om frivillig fratreden etter AMLs bestemmelser og varslernes krav om oppreisning er to helt forskjellige ting. Men det viktige må uansett være å komme fram til en løsning som varslerne kan akseptere.

Bjørnar Laabak er ikke uten videre enig:

– Du får den samme fartsboten enten du er den eller den sjåføren. I varslersaken henger alt sammen med alt.

Mer fra Dagsavisen