Nyheter

Vannvittig: Ågårselva går over sine bredder

Deler av skogen ved Soli bruk ser ut som et vannrikt delta.Tømmerfløtern i Glengshølen holder på å «drukne» - og i Ågårselva, distriktets beste lakseelv er det vannvittig mye vann....

– Ikke på 23 år har det vært mere vann, påstår lokalkjente Kjell Lunde. Orienteringslegenden og amatørknipseren som har vært i hver krik og krok av Østfold.

Ågårselva, lakseeldoradoet som bytter navn til Visterflo der den renner ut i Glomma ved Greåker, er et vannvittig vakkert skue om dagen. Det går flere stier og vakre vandringsleder langs elva - nå i et øredøvende og praktfullt fossesus. Idag og de nærmeste dagene er det et unikt skue, som bare må sees, høres og føles!

Historiske Soli Brug, som nå også er kunstgalleri, på grensen mellom Tune og Råde var en gang stedet for Nord-Europas største vanndrevne sag. Det gamle, store flotte vannhjulet står der fortsatt - men nå «til knes» i vårflommen. Flere veier og mye skog står under flomvannet.

Trolig blir det tradisjonelt rike laksefisket i Ågårselva ikke skadet av rekordflommen. Laksen er hardfør og lar seg sjelden skremme. Lovlig fiske med stang (forutsetter løst fiskekort) starter forøvrig 1.juni og varer til 1.September.Men Ågårselva er også fødestedet for Tuneflua - den åpenbarer seg rundt St.Hans og er iherdig blodsugende i 2-3 uker.

Mer fra Dagsavisen