Sarpsborg

– Utvilsomt en av de største norske klubbprestasjonene gjennom tidene

Fotballekspertene står i kø for å hylle Sarpsborg 08 etter avansementet til gruppespill i Europaligaen.

– De har vært en klubb i bare ti år, og har bygd stein for stein. I tillegg er det mye som har forandret seg i europeisk klubbfotball de siste årene, og veien til gruppespillet har blitt vanskeligere. Den reisen Sarpsborg 08 har hatt for å komme dit de er nå, kunne nær sagt tatt livet av mange, sa Scheie før gruppetrekningen var klar.

Sarpingene har i tur og orden slått ut IBV (Island), St. Gallen (Sveits), Rijeka (Kroatia) og Maccabi Tel Aviv (Israel). Nå venter tyrkiske Besiktas, Genk fra Belgia og Malmö FF i gruppe I i den nest gjeveste europeiske klubbturneringen.

– Dette er utvilsomt en av de største norske klubbprestasjonene internasjonalt gjennom tidene. Om man ser bort fra Champions League-eventyrene til Rosenborg, og til en viss grad Molde, er det ikke mye som kan måle seg med det Sarpsborg 08 har fått til nå, mener Scheie.

ENORMT: Arne Scheie mener avansementet er en av de største norske klubbprestasjonene noensinne.

ENORMT: Arne Scheie mener avansementet er en av de største norske klubbprestasjonene noensinne. FOTO: Arne Ove Bergo

Et stykke til Marseille

Etter bragden i Israel begynte enkelte å trekke paralleller til Norges 2-1-seier over Brasil i VM i 1998, men den sammenligningen vil ikke kommentatorlegenden være med på.

– En viss historisk edruelighet må man ha. Det er et skille mellom landslags- og klubbfotball, og Brasil-seieren i Marseille er kanskje den største begivenheten i norsk idrettshistorie, selv om det ikke er den største prestasjonen. Hvis du spør hvem som helst fra midten av 20-årene og oppover husker de hvor de var da Rekdal satte straffesparket, fastslår Scheie.

Han mener også det er andre historiske resultater i Østfold-fotballen som kan nevnes i samme åndedrag som 08s eventyrreise i år.

– Etter min mening er Fredrikstads 4-3-seier over Ajax i 1960 den største enkeltprestasjonen, men om Sarpsborg nå klarer å slå godt fra seg i gruppespillet vil også det bli overgått, sier Scheie.

Les også: Europacup-feberen herjer i Sarpsborg

– Lederklubb

Også tidligere Viasat-ekspert Vidar Davidsen mener man må langt tilbake for å finne norske prestasjoner de blåhvite fortsatt må se langt etter.

– Det Lyn gjorde i 1969 må nevnes, da de tok seg til kvartfinale i cupvinnercupen og spilte jevnt med Barcelona over to kamper, men innenfor de siste årene er dette noe av det større norsk klubbfotball har opplevd. Vi har hatt andre lag i gruppespillet i Europaligaen, og både Molde og RBK har bitt godt fra seg, men stort sett har norske lag vært kasteballer.

Han er, i likhet med Scheie, full av beundring over hvor fort sarpingene har tatt steget.

– Det er spesielt imponerende at de klarte dette i første forsøk, og viser at de er en hardtarbeidende klubb og et sterkt kollektiv som opptrer smart ut fra de ressursene de har. Det er den mentaliteten som har gjort dem til en av de ledende klubbene i Norge i dag, og nå skaffer de seg erfaringer som gjør at de kan forbli i toppen, sier Davidsen.

Nå ser han fram til å følge med på ferden videre utover høsten.

– De skal inn i et turneringsformat de er ukjente med, og får en bratt læringskurve. Samtidig har de lært av det andre norske klubber har gjort feil før, de har spart spillere og gjort tøffe prioriteringer for å nå lengst mulig i Europaligaen. Dette er noe andre klubber kan ta lærdom av.

– Det er nå det virkelig begynner. Seieren mot Maccabi var inngangsbilletten, men om de taper alle kampene i gruppespillet er det dét som vil bli husket i omverdenen. Leverer de noen gode resultater utover høsten, setter de dype fotavtrykk i norsk fotballhistorie, sier Davidsen.

Les også: Anslår at gruppespill i Europaligaen kan gi opp mot 50 millioner kroner

– KAN SLÅ ALLE HJEMME: 08-kaptein Joachim Thomassen gleder seg til å møte enda tøffere europeisk motstand.

– KAN SLÅ ALLE HJEMME: 08-kaptein Joachim Thomassen gleder seg til å møte enda tøffere europeisk motstand. FOTO: Hermund L. Kjernli

Det umulige mulig

Sarpsborg 08-kaptein Joachim Thomassen setter stor pris på rosen fra ekspertene.

– Det er fine ord fra to kloke menn, og jeg tror absolutt de er inne på noe. Det er ikke rart at det ikke var mange som hadde troen på oss på forhånd, for dette er en stor bragd. Når det er sagt har vi absolutt gjort oss fortjent til å være der vi er.

Yven-gutten sliter fortsatt litt med å forstå hva han er med på.

– Det er helt sinnssykt, og skal egentlig ikke være mulig, men det viser bare hvor langt man kan komme med ydmykhet og hardt arbeid. Flere av oss har gått gradene i lokalfotballen – i Yven, Borgen, Sparta – og drømt om å spille for hjembyen på den store scenen. Det er helt ellevilt at vi nå har kommet oss fra Champions League-drømmen på løkka til Europaliga-spill på Sarpsborg stadion.

– Nå tar vi alt som det kommer, men det blir uansett en stor fest for hele Sarpsborg by. Her hjemme frykter vi uansett ingen, og kan slå alle, sier kapteinen selvsikkert.

Mer fra Dagsavisen