– Trusselen fra IS er mye nærmere

Mandag fikk et nesten fullsatt litteraturhus høre TV-journalist Mah-Rukh Ali fortelle om den nye verdensfienden IS.

Etter ett og et halvt år kontrollerer IS nå 25 provinser i Irak og Syria. Dette har ført til at verden har fått en fellesfiende på lik linje med nazistene på 30- og 40-tallet, og spørsmålene har blitt hvordan de har vokst seg så store, og hvem de egentlig er.

TV2-journalisten Mah-Rukh Ali har skrevet boken «Trusselen fra IS», og på mandag holdt hun foredrag om jihadistenes såkalte «hellige krig» på litteraturhuset.

Nærmere enn noensinne

For snart tre uker siden ble Paris for andre gang dette året utsatt for et terrorangrep. Dette førte til at 130 mennesker mistet livet, og at IS nå har nærmet seg Vesten på en helt ny måte.

-Dette og det norske gisselet, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, gjør at trusselen er mye nærmere, forteller Ali.

Spores tilbake til 80-tallet

Selv om det vi i dag kjenner som IS oppstod i 2003 med jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, så kan røttene til terrororganisasjonen spores tilbake til den sovjetiske invasjonen av Afghanistan på 80-tallet.

-Mye av den volden vi ser i propagandafilmene til gruppen kan spores tilbake til han, fortsetter Ali og forklarer for de oppmøtte denne kvelden at det var når han ble fengslet at han møtte de som skulle bli hans våpenbrødre.

-Etter hvert ble han en av al-Qaidas viktigste brikker, fortsetter hun.

Feilslått invasjon

I 2003 gikk en amerikansk-ledet koalisjon til angrep på Irak for blant annet å fjerne daværende diktator, Saddam Hussain.

-IS ville aldri vært IS om ikke USA hadde gått til angrep på Irak, forteller Ali og kaller dette for «en totalt feilslått invasjon».

-Man hadde jo ikke noen plan om hva man skulle gjøre etter at man hadde fjernet Saddam Hussain, og årene med kaos som fulgte ga al-Zarqawi et land å rekruttere i, sier hun og forteller at da han til slutt ble drept, så etterlot han seg en terroristbevegelse som etter hvert også skulle forflytte seg til Syria.

Ikke bare bomber Videre forteller Ali at det skal mer enn bare bomber og granater til for å bekjempe organisasjonen, og hun sier:

-Det å bekjempe IS er en kombinasjon av militære angrep og en ideaologisk kamp, før hun forteller at det også må på plass en plan over lengre tid.

-For mange har dette blitt en slags «anti-Vesten kampanje», så jeg tror det handler om en kombinasjon - men ikke minst også om langsiktige strategier over hva som skal gjøres, avslutter hun.