Trond forventer «elbil-bonanza» når bomringen iverksettes!

I tre år har Trond Veland (42) hanket inn Gaselle-prisen til sitt bilfirma. Selv mener han at virksomheten bygges på forsiktig vekst.

Med lang bransjeerfaring som selger hos Toyota Fredrikstad stiftet Veland i 2012 enkeltmannsforetaket «Autosalg Trond Veland». Formålet var å importere, kjøpe og selge nyere bruktbiler. Men det gikk ikke lang tid før han fikk med seg to investorer og registrerte firmaet Veland Auto AS.

Bruktbiler for 70 millioner

Fra snaue 19 millioner i omsetning i 2013, kan Trond notere et totalsalg av nyere bruktbiler på over 70 millioner kroner i fjor. Det er Dagens Næringsliv som kårer de norske Gasellene – og sammen med kravet om en minst doblet omsetning over fire år, positivt driftsresultat, unngått negativ vekst og godkjente regnskaper – pryder derfor nå tre Gaselle-diplomer kontoret til bilselgeren på Torp.

– Jeg må nok anse meg selv som en forsiktig fyr som ikke liker å ta store sjanser. Derfor har firmaet blitt bygget «stein-på-stein», smiler Trond Veland.

– Det var mange som nok ristet litt på hodet når det ble kjent at vi kom til å etablere en bilbutikk her på Torp. Vi har bevist at det er mulig!

Fokus på lave kostnader

På lønningslista står det kun to personer. Innehaver og dagligleder Trond Veland og selger Marius Bjerketvedt.

– Det gjenspeiler også noe av kjernen i virksomheten, jeg ønsker å holde kostnadene nede. Derfor kjøper vi eksterne tjenester innen alt fra service, reparasjoner, lakkering og klargjøring.

Import fra Sverige

I starten med egen virksomhet hentet Trond de fleste nyere bruktbilene fra Tyskland. Nå har markedet endret seg mye, forteller han.

– Nå kjøper vi fra bilmeglere både i Norge og Sverige. Og selger bil til hele landet.

Trond nikker bort til en hvit Tesla Model X som nylig er solgt til en kjøper fra Stavanger. Prislappen er snudd, men på baksiden står det 849.900 kroner.

De fleste bilsalgene gjøres i prissegmentet 200- til 400.000 kroner. Når det gjelder kundenes valg av drivlinjer blir omsetningen tredelt, foreløpig.

Forventer «elbil-bonanza»

– Siden vi satser på salg av nyere bruktbiler, kommer vi tettere på trendene i bransjen. Per dato kan jeg grovt dele omsetningen inn i hybridmodeller, biler som brukerfossilt brennstoff og rene elbiler.

– Når det er sagt...endringene skjer raskt og blir sterkt påvirket av lokale forhold. Når sykehuset flyttet til Kalnes ble det en betydelig økning i salget av rene elbiler – det samme skjedd når bomprisene i Oslo økte.

– Derfor er jeg overbevist om at markedet kommer til å bli «støvsuget» for elbiler når lyset i bomringen rundt Fredrikstad blir slått på!