Tok med politiet på «narkovisning» i egen leilighet

Da politiet bestemte seg for å ransake både Halden-mannen i 40-årene og leiligheten hans, la han alle kortene på bordet. Nå er han dømt til samfunnsstraff.

Mannen ble i oktober i fjor stoppet av en politipatrulje da han var på vei til Halden sentrum. Ifølge den ferske dommen fra Halden tingrett, skal han ha fremstått som ruset.

Før politiet rakk å iverksette ransaking dro han frivillig fram en snusboks fra underbuksa som viste seg å inneholde 4,5 gram hasj, samt en pose med piller fra bukselomma.

På bakgrunn av dette besluttet den vakthavende politijuristen at mannens leilighet skulle ransakes, mens den tiltalte selv bestemte seg for å lette politiets arbeid.

Gjemt i vaskemaskinen

Vel framme i leiligheten skal han nemlig på eget initiativ ha forklart til politibetjentene at han hadde gjemt ytterligere 100 gram hasj og 92 rivotril-piller (beroligende og angstdempende middel som blant annet brukes til behandling av epilepsi, journ.anm.) i vaskemaskinen sin.

«Hasjen lå i en flaske, og var innpakket i gladpack. Pilleglasset var pakket i en sokk. Tiltalte hadde pakket narkotikaen på denne måten for å unngå at det skulle bli funnet ved et eventuelt søk med narkotikahund», heter det i dommen.

Da politibetjentene opplyste for mannen at de likevel ønsket å søke gjennom resten av leiligheten med hund, avslørte han at han også hadde noe hasj gjemt i en blomsterpotte.

– Kvantumsrabatt

I retten forklarte mannen at han hadde kjøpt narkotikaen i Oslo, at den var ment for egen bruk og at den store mengden var for å få rabatt og minske faren for å bli oppdaget.

Mannen i 40-årene var også åpen om en årelang narkotikaavhengighet, som følge av selvmedisinering mot psykiske problemer.

Aktor la ned påstand om at mannen skulle straffes med 50 dagers fengsel, på bakgrunn av mengden narkotika som ble beslaglagt. Dette var retten i utgangspunktet også enig i, til tross for en medregnet tilståelsesrabatt på ti dager.

Rusfri

Mannen ytret selv et ønske om å slippe fengsel. Begrunnelsen for dette er at han nå har vært rusfri i flere måneder, at han nå ønsker å komme ut i arbeid og inn i et bedre miljø, og at tilgangen på narkotika i fengsel vil være til hinder for dette.

I tingrettsdommen kommer det fram at han får delvis medhold i dette.

«Retten finner at tiltalte er godt i gang med en avgjørende og viktig rehabiliteringsprosess. Etter rettens syn vil en fengselsstraff kunne virke ødeleggende for denne rehabiliteringssituasjonen», heter det i dommen.

Derfor er mannen nå dømt til 50 timers samfunnsstraff, med en gjennomføringstid på 120 dager. Dersom dette ikke skjer, må han likevel sone 50 dager i fengsel.