Tiramisu skilter med «byens beste milkshake»

Utallige arbeidstimer har blitt lagt ned inne i den lille cafén Tiramisu i Hollendergata i Fredrikstad. Daglig leder Jassar Al-Abadi ønsker alle velkommen til byens beste milkshake.

«Tiramisu». Smak på ordet. En velkjent italiensk kake som elskes av folk flest. 

Navnet tiramisu på italiensk betyr «løft meg opp» (tirami su) og får en til å minnes om den oppkvikkende effekten av kaffe og sukker. Al-Abadi ønsker å løfte cafeen til nye høyder drøye fem år etter at den ble født. 

– Det betyr veldig mye for meg og gjøre det på en sikkelig måte. Du vet, i servicebransjen og mat generelt, handler alt om hvordan du er med kunder. Der prøver jeg å gi alt av meg selv, sier han til Demokraten.

– Jeg har hele tiden ønsket å skille meg ut og ikke kopiere andres oppskrifter. Det betyr også at du må jobbe mye og må brenne for det. Jeg står mange timer med glede for å fikse kaffen du trenger på morgenen eller senere på dagen. 

– Alt lages fra bunn

Han må et par ganger avbryte intervjuet inne i lokalene denne vakre vårdagen i slutten av mars. Mange som vil ha en bit av sjefen selv, og slik er det også på helt normale dager.

– Det er veldig mange faste gjester som kommer innom og spiser akkurat det samme. Jeg vet hva de heter og hva de liker. Det er på en måte litt godt å ha et slik forhold til dine gjester.

Han bruker tjenesten Snapchat for å filme og ta bilder av de titalls rettene som lages hver eneste dag. Alt fra bruschetta til pastaretter og salat. Den daglige lederen legger trykk på at alt lages fra bunn - og at frosne varer ikke brukes.

– Alt lages fra bunn. Brødet, sjampinjong-sausen og milkshakene for eksempel. Jeg bruker ferske råvarer og det er derfor jeg tror gjestene liker det jeg lager, sier han stolt.

Tiramisu mat burger iste poteter hamburger

– Handler ikke om penger eller suksess

Men hva sier egentlig gjestene? Tre tilfeldig gjester på det tidspunktet en rett hver servert av superkokken - og tilbakemeldingene var ikke mulig å misforstå.

– Jeg spiser det samme om og om igjen, og føler meg egentlig hjemme. Jeg tror det er mulig å sitte her i flere timer uten at det blir kjedelig, sier gjesten.

Og det er nettopp det Al-Abadi ønsker å gjøre med spisestedet. Det skal være mulig å komme innom - spise en god rett til lav pris og nyte utsikten ut av de store vinduene.

– Det handler egentlig ikke for meg om penger og suksess, men at jeg kan være med å gi folk gode mat og drikke-opplevelser som de er fornøyde med, sier mannen som har jobbet som assisterende restaurantsjef på McDonalds tidligere.

Middag for en hundrings

Men er det egentlig enkelt å drive selv - sammenlignet med det å være ansatt i en større bedrift?

– Fordelen er at du er din egen sjef og leverer slik som du ønsker det. Ikke hva sjefen din ellers ville ha bedt om å gjøre. Ulempen er at du står ansvarlig for alt og har et litt større press på deg, fortsetter Jassar Al-Abadi. 

Han ønsker gjerne gjestenes tilbakemelding på hvorvidt maten er byens beste eller ikke. Men milkshaken er han sikker på - det er «byens beste».

– Vi har 15 forskjellige varianter av den og det er min egen signatur på dem, som jeg har satt sammen. Folk liker den og jeg har fått bra tilbakemeldinger. 

– Prisene mine er også veldig gode. Jeg ser bransjen her i byen kjører på med middag for hundre kroner en gang i blant. Det har jeg hele året, forklarer den daglige lederen. 

– Øynene spiser før magen

- Hva tenker du om Fredrikstad som et sted å drive for seg selv i?

– Folk her i byen er generelt veldig glad i å prøve noe nytt hele tiden, og jeg får mange innom som ikke har hørt om oss veldig ofte. Det kule med dette stedet er at det er folket selv som har anbefalt meg videre - for jeg har ikke brukt så mye tid og penger på reklame slik som alle andre store.

- Hvordan ser du på mat du blir presentert når du er ute og spiser på restaurant?

– Er det noe som ikke stemmer eller er dårlig, så er jeg ikke den vanskelige gjesten. Jeg vet det er mennesker som lager maten og feil kan skje. Men jeg liker at ting ser bra ut på tallerkenen, og det prøver jeg på her hos meg også.

– Øynene spiser før magen sies det, avslutter Jassar Al-Abadi med et stor smil.