Tillat melk og brød på Brakkesletta!

Leder: La ekteparet Solgaard få bygge sin nye butikk og reguler resterende areal til god trafikkavvikling, turistmottak og parkering - i et allerede presset område ved Gamlebyen! skriver redaktør Tomm Pentz Pedersen

Ekteparet Bodil og Henning Solgaard har en tungdrevet og trang dagligvarebutikk i Heibergs gate på Kongsten – i alle fall etter dagens butikkstandard. Planen var å utvide forretningen ved nåværende tomt, men de fikk nei fra planmyndighetene. Med mange lojale kunder, og fortsatt en solid lokal posisjon i det som faktisk er verdens største supermarkedkjede, har paret nå lagt tegninger på bordet for bygging av en ny nærbutikk på nabotomta til CIS Childrens International School. 

Leder for planutvalget i Fredrikstad kommune, Rune Fredriksen (Ap), er positiv til Solgaards plan om bygging av en ny butikk som nærmeste nabo til den populære privatskolen. Han trekker spesielt frem dagligvarehandlerens utfordringer i nåværende lokaler og viktigheten av å beholde en nærbutikk i området. Hvordan Spar-butikken vil klare å takle konkurransen fra kjempene Rema 1000 og Kiwi hvis de ender opp enda tettere på markedslederne – ja, det er et åpent spørsmål. Men her, som ofte ellers, vil dette reguleres av markedskreftene, og om dagens kundelojalitet beholdes av ekteparet Solgaard. 

Fylkeskonservatoren er derimot ikke like henrykt over søknaden fra «Nye Spar Solgaard». Etter hva vi har fått kjennskap til er det tatt gode arkitektoniske hensyn til utforming av bygget på 800 kvadratmeter, med bakgrunn i eksisterende bygg i området. Og da tenker vi ikke på CIS skolens «klosse-tilbygg» som ble oppført for noen år siden. Fylkeskonservatoren presiserer at bymarkene er et kulurhistorisk landskap og er dermed negativ til prosjektet. Da kan man stille seg undrene til utvidelsen av sykehjemmet, golfbane, utslagsbane og en allerede ødelagt siktlinje til Kongsten fort (som også har blitt brukt som motargument). La Solgaard få bygge sin nye butikk og reguler resterende areal til god trafikkavvikling, turistmottak og parkering - i et allerede presset område ved Gamlebyen!