KARAKTERISTISK: Tegningene til «Joker» hadde en gjenkjennelig strek.

Tegningene til «Joker» og Tore Bernitz Pedersen i unik utstilling

De to tegnerlegendene inspirerte hverandres kunst. Nå stilles verkene deres for første gang ut i fellesskap.

– Jeg ble introdusert for disse gutta for 25 år siden, og har fulgt dem siden. Etter at jeg startet galleriet i fjor kontaktet jeg enken etter Tore, og vi ble enige om at det var naturlig å stille ut arbeidene til han og «Joker» sammen, fordi de var nære venner, forteller gallerist Anette Ravneng ved «Hos Anette» i Sarpsborg.

Både «Joker» og Bernitz Pedersen var fra Oslo, men det var i Fredrikstad de to stiftet bekjentskap på 70-tallet.

– Stor betydning

«Joker» er mest kjent for sine humoristiske tegninger i et utall norske magasiner og aviser. Han ga også ut egne bøker og var en anerkjent tekstforfatter for ulike revymiljøer.

Bernitz Pedersen hadde en lang karriere som avistegner i noen av landets største redaksjoner og var barnebokillustratør for kjente norske forfattere, men står også bak mer klassisk kunst.

Selv om de to legendene gikk bort i henholdsvis 2007 og 2015 har kunsten deres levd videre.

– De har betydd mye, spesielt i Fredrikstad, som var der de virket mest. Særlig «Joker» var en veldig dyktig humorist, som mange har et forhold til gjennom de karakteristiske vitsetegningene, sier Ravneng.

Siste sjanse

– Tore hadde en fantastisk følsom strek, og arbeidene hans er nesten som fotografier. Han står også bak motivene fra Gamlebyen til Fredrikstad Pilsner-etikettene, så det var litt stas å kunne servere det under utstillingsåpningen.

Utstillingen ved «Hos Anette» i Sarpsborg er første anledning til å se de to kunstnernes arbeider samtidig, og det er også siste mulighet til å betrakte Bernitz Pedersens kunstverk ved et galleri.

– Det er en ære for meg å få være den siste som stiller ut arbeidene hans, slutter Ravneng.