Sarpsborg

Solcellekirken

Kirken i Sarpsborg sentrum blir den andre i landet som får erstattet det tradisjonelle taket sitt med solceller. – Et viktig bidrag til en bedre verden, sier kirkelig arbeidsgiverorganisasjon.

Bilde 1 av 2

Et enstemmig formannskap i Sarpsborg trosset i forrige uke rådmannens innstilling, og gikk inn for å bytte ut dagens skifer med energiproduserende solcellepaneler på kirketaket.

– Vi ønsker at Sarpsborg skal være miljøvennlig og framtidsrettet. Derfor har vi gjort mange tiltak opp gjennom – blant annet med tanke på energieffektivisering og bruk av varmepumper. Vi har ikke kommet ordentlig i gang med solceller enda, og syns det var på tide, sier gruppeleder for Sarpsborg Ap, Svein Larsen.

– Symbolbygg

Solceller er en 800.000 kroner dyrere løsning enn nytt skifertak, og rådmannen har også argumentert med at det finnes andre tiltak som gir større miljøeffekt. Likevel er dette en kostnad Sarpsborg-politikerne ønsker å ta.

– Det er ikke umiddelbart lønnsomt, men vi ønsket likevel å få til et pilotprosjekt som kan inspirere andre virksomheter i Sarpsborg til å satse på solcellepaneler. Kirken er et symbolbygg i så måte, og da syns vi det var verdt å bruke noen ekstra kroner i og med at taket uansett må byttes, sier Larsen.

Harald Ringstad i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter berømmer vedtaket.

– Sarpsborg viser vei, og gir et viktig bidrag for en bedre verden. Solceller overtar mer og mer av energiproduksjonen globalt, og bare i Tyskland har mer enn hundre kirkebygg allerede fått montert solcellepanel, sier Ringstad, som jobber med energi og inneklima i Den norske kirke.

Høster ros

I en pressemelding opplyser KA at det kun er én annen kirke i Norge som har tatt dette steget så langt – Strand kirke i Rogaland i oktober 2016.

– Utallige delegasjoner og ikke minst skoleelever kommer dit for å se og lære om fremtidens energiproduksjon. Økonomien i dette er kanskje ikke den beste ennå, men å gå for et solcelleanlegg er å ta et etisk og miljøvennlig valg.

– Den norske kirke har ambisjoner og visjoner om å redusere sitt klimagassutslipp vesentlig. I dag stammer 66 prosent av kirkens klimautslipp fra drift og vedlikehold av bygninger, sier Ringstad.

Hockeyhall neste?

I tillegg til kirketaket har kommunen også bestilt en utredning av mulig solcelletak på Sparta Amfi.

– Jeg er spent på hva den utredningen sier, og det er ingen tvil om at vi ønsker å dra Sarpsborg i en mer miljøvennlig retning. Samtidig er vi en lavinntektskommune, og det handler om å finne de løsningene som er best både miljømessig og økonomisk, sier Svein Larsen.

Mer fra Dagsavisen