Nyheter

Snudde sorgen til svømmeglede

Det somaliske miljøet i Fredrikstad ble hardt rammet da to av deres unge var involvert i den alvorlige ulykken i Bjørndalsdammene. Med hjelp fra kommunen tok de affære for å unngå at noe liknende skulle skje igjen.

– Vi begynte med svømmeopplæring i 2013, men på den tida hadde vi ikke så god råd i foreningen, så da stoppet det opp før drukningsulykken. Begge de to involverte guttene var medlemmer hos oss, så det er en tragisk historie, forteller leder Guled Mahamoud i Somalisk Velferdsforening For Østfold.

Sommeren 2014 ble en 15 år gammel gutt brått revet bort i badeulykken i Bjørndalsdammene, mens hans da 16 år gamle søskenbarn ble alvorlig skadet. Sorgen var stor i både det somaliske miljøet og byen for øvrig, men samtidig ble den alvorlige hendelsen et slags vendepunkt med tanke på bevissthet rundt svømmeferdigheter blant personer med minoritetsbakgrunn.

– Vi fikk en ekstra motivasjon til å drive med svømmetrening, og skjønte i enda større grad at «oi, dette er faktisk veldig viktig». Etter ulykken fikk vi støtte fra flere hold til gratis bassengundervisning for barn og ungdom under 19 år. De som er over den aldersgrensen, dekker vi av egne midler, sier Mahamoud.

– Kan ikke miste flere

– På den ene siden var det utrolig trist og forferdelig at denne ulykken skjedde, men samtidig kan man si at vi fikk mange muligheter i etterkant. Mange flere barn har fått anledning til å være med på svømmetreningene våre, og det samme med ungdommer, mødre og fedre. Hele familien får tilbud om å være med, fortsetter han.

Somalisk Velferdsforening For Østfold har rundt 2.000 medlemmer bare i Fredrikstad. Ved siden av å tilby blant annet fotball- og håndballtreninger, leksehjelp og kulturopplæring, driver de svømmeundervisning åtte ganger i uka ved fire av de offentlige badene rundt om i kommunen.

Da Demokraten besøkte Trara skole fredag kveld, var rundt 20 barn og ungdommer i farta – fram og tilbake i det 12 meter lange bassenget.

– De fleste av medlemmene våre bor i sentrum, og trener her på Trara, men vi har også tilbud på Gressvik, Haugeåsen og Borge. Vi deler det opp i gutte- og jentegrupper, fordi de ikke kan svømme sammen ifølge islamske regler. Så det er én time for gutter og fedre, og én time for jenter og mødre per basseng, forklarer Mahamoud.

– I Somalia har vi en veldig lang kystlinje, men det er likevel mange som ikke kan svømme, fordi de aldri har lært det. Her i Norge er det mye vann overalt, også her i Fredrikstad. Da er det veldig viktig at man lærer seg å svømme. Det er også mye av grunnen til at vi ville starte opp med disse svømmetreningene. Vi kan ikke miste flere av våre barn, og derfor tok vi ansvar for å lære våre medlemmer å svømme.

Les også: Holder av bassengtid til elevene som trenger det mest (+)

Flere tar grep

De siste ukene har Demokraten satt søkelys på svømmeopplæring, blant annet gjennom en kartlegging av svømmeundervisningen ved barneskolene i Fredrikstad (+). Denne viser stor variasjon i antall timer hvert barn får i basseng og hvordan skolene følger opp de som trenger mer tid for å bli svømmedyktige.

Daglig leder Kristoffer Hals i Kongstensvømmerne har tatt til orde for at alle skoler bør ha samme tilbud, og aller helst gjennom hele skoleløpet. Selv har svømmeklubben startet opp egne vanntilvenningskurs for barnehagebarn (+).

– Vi har mange barn med minoritetsbakgrunn på disse kursene, som dermed får dette inn tidlig. I skolealder er det også noen barn som henger litt etter, og der føler jeg Fredrikstad kommune har gjort gode grep. Det finnes støtteordninger, og vi har samarbeidet med blant andre Glemmen vgs og Haugeåsen ungdomsskole for å ta tak i denne utfordringen, sier Hals.

– Vi stopper ikke i skolealder heller, og har et godt samarbeid med Frivilligsentralene i byen. Senest forrige uke avtalte jeg med Frivilligsentralen i sentrum å sette opp to kurs for damer og ett for menn første halvår i år, og tilsvarende til høsten. I tillegg er vi med på skole/idrett-prosjektet som Fredrikstad Idrettsråd (FRID) har satt i gang, og der er det også en stor andel med minoritetsbakgrunn med, fortsetter han.

Hals mener derfor at det allerede gjøres mye riktig på dette området i Fredrikstad.

– Men det kan sikkert bli enda bedre. Da syns jeg det er kult at mange aktører kan samarbeide på tvers, og benytte oss av hverandres kunnskap, fastslår han.

Les også: – Nærmest nulltoleranse for fritak

– Åpent for alle

Guled Mahamoud i Somalisk Velferdsforening For Østfold understreker at god nok svømme- og vannkunnskap er en generell problemstilling, ikke bare blant personer med minoritetsbakgrunn.

– Tidligere var det også dårligere med svømmeopplæring på skolen for etniske nordmenn. Jeg vil si det er utfordringer for alle med tanke på manglende svømmeferdigheter, men nå er det mye bedre enn det har vært før. Det går i riktig retning, og kommunen må bare fortsette å formidle flere tilbud og muligheter, sier han.

Derfor er heller ikke aktivitetene deres et eksklusivt tilbud for somaliske familier.

– Folk med bakgrunn fra mange andre nasjonaliteter deltar også på våre aktiviteter, som for eksempel Pakistan, Afghanistan og Syria. Det er også noen barn som tar med seg etnisk norske klassekamerater, så vi er åpne for alle. Man må være medlem for å kunne delta på aktivitetene våre, men det er ikke noe krav om at du er somalisk for å bli medlem hos oss, sier Mahamoud.

– Vi har egne folk som har tatt svømme- og livredningskurs. Alt av våre aktiviteter gjøres i egen regi, bortsett fra at vi må leie lokaler, fortsetter han.

Fylt av takknemlighet

Det viktigste er nemlig at flest mulig lærer seg å svømme, slik at de kan berge både seg selv og andre i vann.

– Det er veldig store forskjeller fra familie til familie. Noen kan svømme, mens mange ikke kan. Det gjelder også de voksne, og hvis barna deres faller i vannet, kan de ikke redde dem. Det er også tragisk, og derfor lærer vi dem hvordan de skal kunne redde barna sine. Det er viktig at hele familien kan svømme, og ikke bare at barna lærer det, sier Mahamoud.

Avslutningsvis ønsker han å rette en stor takk til kommunen, som har gitt dem anledning å drive med svømmeopplæring og andre tilbud utenfor skoletid.

– Jeg vil gjerne takke spesielt de som har ansvar for svømmehaller og idrettsanlegg i Fredrikstad. Det er de som har gitt oss muligheten til å kunne gjennomføre alle disse aktivitetene, og de er i hjertene våre. Det er veldig bra at de forstår våre behov, og vi har et godt samarbeid, smiler Mahamoud.

Mer fra Dagsavisen