Smuglere med camo-maling, kikkert og kommunikasjonsutstyr

Ulovlig innførsel av alkohol og tobakk skiller seg fra narkotikasmugling fordi man må ta inn større partier enn hva tilfellet er med stoff. Avansen er imidlertid god, og oppfinnsomme smuglere tar i bruk utspekulerte metoder for å få den ulovlige lasten ubemerket over grensen.

- Vi har eksempler på at de kriminelle bruker opp mot ti følgebiler når et parti skal tas inn, forteller Wenche Fredriksen, seksjonsleder ved Svinesund tollsted.

Voluminøse varer

- I motsetning til narkotika, hvor smuglerne bruker mest ressurser på å skjule partiene på intrikate gjemmesteder i kjøretøyet, er det fullt fokus på å time grenseovergangen.

- For å oppnå høyest mulig fortjeneste må man frakte tobakksvarer og alkohol i ganske store kvanta, og derfor har smuglerne strategier som hensyntar dette.

Camo og kikkert

- Titt og ofte oppdager vi speidere som har opprettet utkikksposter i landskapet omkring tollstedet. De kan være utstyr med kommunikasjonsutstyr og kikkert, og flere av speiderne vi har oppdaget har brukt diverse kamuflasjemateriale -inkludert maling i ansiktet, sier seksjonslederen.

- Det er ingen lov som forbyr noen å legge seg ned i skauen med en kikkert, så det er ikke så veldig mye vi får gjort med akkurat dette. Vi bruker dog å ta kontakt med de vi oppdager -et lite «hei, vi vet dere er der»- for å skape usikkerhet og operasjonell uro for smuglerne.

Overload

- De gangene de kommer med mange følgebiler, ønsker smuglerne å tiltrekke seg oppmerksomhet for å skape distraksjoner fra det som egentlig foregår. Mange kjøretøy de forventer at vi ser på som mistenksomme, ankommer grenseovergangen på kort tid.

- Strategien er selvfølgelig å gjøre oss opptatt med lokkebilene, mens selve lasten sklir ubemerket forbi i et «uskyldig» kjøretøy.

Vekst

- Statistikken over det årlige narkobeslaget går opp og ned, og det det er sjelden det samme narkotikumet topper listen to år på rad. Slik er det ikke med alkohol.

- Hvert år -uten unntak- øker alkoholbeslagene. Dette har vært tilfellet helt siden metanol-saken i 2003, selv om smuglerne i kjølvannet av den byttet ut dunker med plasskrevende flasker.

- I fjor beslagla vi 283 000 liter øl. Det største tobakksbeslaget jeg kan huske var når vi tok en container med over fem millioner sigaretter, avslutter Fredriksen.