Slakter Viken-visjonen: – Viser vei til hva?

Omdømme- og markedsføringsekspert Trond Blindheim mener fellesnemnda har bommet grovt i sitt arbeid med fylkesvisjon.

– Alle politiske vedtak skal måles opp mot denne visjonen. Den skal være selvforklarende, man skal ikke trenge bruksanvisning for å forstå den. Dette er en generisk visjon alle kan bruke, det blir som å si at «Vi jobber for å bli bedre», mener Blindheim.

Dosenten ved Høyskolen Kristiania har mange års erfaring med markedsføring og omdømmebygging, og har lite til overs for Vikens nylig vedtatte visjon – «Viken viser vei».

– NAFs veibok viser vei, kartet viser vei, men her blir jeg stående igjen med spørsmålet «viser vei til hva?», sier Blindheim.

Les også: Viken-topp innrømmer motivasjonsknekk

Savner substans

– Visjoner er viktig, fordi det sier noe om hva man ønsker å få til og skape. Dessverre ender man veldig ofte opp med intetsigende reklamefloskler, og klarer man ikke finne det unike ved stedet eller produktet man skal fremme, kan man like gjerne droppe hele greia, fortsetter han.

Kommune- og fylkesvisjoner og slagord er ofte gjenstand for kritikk, men Blindheim mener det også finnes eksempler på dem som lykkes med enkle grep.

– Bergen kan kalle seg både «Festspillbyen», «Regnværsbyen» og «Byen mellom de syv fjell». Tromsø er «Nordens Paris» og Stavanger er «Oljebyen». Dette er ord med mer substans, og Viken har ikke lykkes med å finne dette unike gjennom sitt visjonsarbeid.

– Stedsposisjonering er egentlig ikke så vanskelig. Ved å lete litt i stedets egenart vil det poppe opp assosiasjoner man kan bygge videre på, fastslår Blindheim.

Les også: Frykter Viken skal vanne ut det østfoldske

Ikke overrasket

Andreas Lervik i fellesnemnda for Viken er ikke overrasket over slakten, men mener man ikke skal legge for mye i selve ordlyden.

– Alle visjoner er vel i bunn og grunn ganske svulstige, og drar gjerne på seg en del kritikk. Det har også vært høylytte diskusjoner rundt dette innad i fellesnemnda, men nå har det stilnet, sier Lervik.

– Det viktige er innholdet man fyller visjonen med, om det nå i det hele tatt blir noe av Viken, legger han til.