Nyheter

Skippergårder, nasjonalhelt og tømmerfløtere!

Forfattertrioen Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm gir seg ikke. 8054 lokalhistoriske sider om Gårder og slekter i Borge og Torsnes er publisert så langt. Nå lanseres bind 16 - om Vesten.

På slutten av 90-tallet startet forfatterne på den lange reisen med å dokumentere og fortelle historien om bygdene i Borge og Torsnes. Bygning for bygning, gårds- og bruksnummer, beboere og eiere - og ikke minst livet rundt.

– Et slikt prosjekt hadde aldri fungert hvis ikke vi hadde kunnet stole på hverandre og funnet en god arbeidsform, mener Karl Ottar Fjeld. – Vi møtes faktisk ikke så ofte, siden hver og en av oss vet akkurat hvilke arbeidsoppgaver som venter når vi setter i gang med et nytt bind. Men når det er sagt vet jeg ikke om vi hadde begynt på denne bokserien hvis vi hadde visst at det skulle bli opp mot 20 bind på disse årene.

Lokal medforfatter

Bind 16 i serien Gårder og slekter omhandler Vesten. Som vanlig er alle gårder og bolighus i området som omtales med. Her er det mange spennende historier, forteller Lars Ole Klavestad.

– Vi favner alt fra rike skippergårder og nasjonalhelten Roald Amundsen, til arbeiderne som sørget for at tømmeret på Glomma ble samlet og riktig fordelt til de mange sagbrukene i Nedre Glomma.

– Ja, så er vi utrolig glad for å ha fått med oss lokalhistoriker Odd Marthinsen som medforfatter, skyter Svein Åstrøm inn.

– Hans kildemateriale, bildearkiv og kunnskap har vært uvurderlig i dette bindet. Odd er jo bosatt i området og har tidligere utgitt boka Vesten-slekter, slekt- og lokalhistorie fra Vesten i Borge. Denne har vært grunnlaget for årets bind.

Brødrene Amundsen

Sentralt i bind 16 om Vesten er historien om brødrene Amundsen. Skippere og skipsredere som representerte en overklassekultur som tradisjonelt var ganske ukjent på Vesten.

Roald Amundsen var en av sønnene som bodde på gården til han var tre måneder gammel, men folk i området betraktet han likevel som en av sine egne. Nasjonalhelten var forøvrig ofte innom gårdene på sommeren.

Nytt bind på vei

I hvilket år forfatterne Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm planlegger å sette punktum for sin gedigne bokserie om gårder og slektshistorie i Borge og Torsnes vites ikke - til det er engasjementet og arbeidslysten fortsatt for stor.

Arbeidet med neste bind er allerede i gang. Nå beveger lokalhistorikerne seg nordover mot Gretnes, Sundløkka og trolig deler av Årum.

Mer fra Dagsavisen