Skiføre for de ivrigste

Tross ustabilt vær i overgangen til det nye året har Fredrikstad Skiklubb (FSK) maktet å kjøre opp noen hundre meter med løyper på skiarenaen.

– Vi har kjørt opp en liten runde, jeg vil tro rundt en tredjedel av den totale løypetraseen, forteller leder for skigruppa i FSK, Vidar Hermansen.

Sent tirsdag kveld annonserte skiklubben på sine Facebook-sider at årets første skispor var kjørt opp i det nye skianlegget ved Veum, til glede for de ivrigste langrennsløperne og –mosjonistene i distriktet.

Aktiv romjul

Værforholdene har foreløpig stått i veien for at hele den rundt 1,5 kilometer lange rundløypa kan tas i bruk.

– Alt vi har er vann og vifter, så vi er avhengige av en lengre kuldeperiode for å kunne produsere mer snø. Rundt en uke med tre fire kuldegrader eller mer, hadde vært fint nå. Temperaturene har vært litt for mye opp og ned i det siste, fastslår Hermansen.

– I første omgang har vi konsentrert oss om aktivitetsanlegget for barna – slik at de kan ake, leke og kose seg. Der har det vært mye aktivitet i romjula, med mange familier innom, fortsetter han.

Da Demokraten var innom skiarenaen onsdag formiddag var det også noen på plass for å benytte seg av de snødekte fasilitetene.

– Det er første gangen vi er her for sesongen. Vi bor rett i nærheten, og fikk høre fra noen naboer at det var flotte forhold her oppe, smiler André Breivik, som var ute på aketur med sønnene Elijah, Lucas og Aksel.

Helårsanlegg

Dersom temperaturene ikke plutselig spretter et stykke opp på plussiden, anslår FSK-lederen at snøen de har produsert og lagt til nå, vil bli liggende utover sesongen. Han håper også at forholdene legger til rette for ytterligere snøproduksjon i nær framtid.

– Nå tar vi også sikte på å få til et par treninger i uka for langrennsgruppa. Vanligvis har vi trent litt i Trøsken, men så vidt jeg vet har de ikke kommet ordentlig i gang for sesongen der oppe heller. Vi får klare oss med det vi har her foreløpig, sier Hermansen.

Det nye skianlegget i Fredrikstadmarka, med en prislapp på rundt 20 millioner kroner, sto klart til bruk i februar 2018. Årets sesong blir dermed den første med full vinteraktivitet.

Arenaen skal etter hvert også asfalteres og brukes som treningsanlegg for rulleski i sommerhalvåret, og Hermansen forteller at de er i rute med tanke på å lande helårsrdrift i løpet av 2019.

– Nå ble vi stort sett ferdige med planering av traseen i fjor, det gjenstår kun litt finjusteringer på vårparten, etter at snøen har gått. Finansieringen er på plass, så vi håper å ha runden ferdig asfaltert til rundt skolestart, slik at den kan brukes til rulleskitrening på sensommeren og høsten i år, sier han.