Nyheter

– Skåldesperre i alle dusjer

– Alle dusjer i Fredrikstad kommune har installert skålde-sperre. Derfor er det foreløpig uklart for oss om varmtvannet som skadet brukeren kom fra f.eks en servant.

Dét sier kommunens eiendomssjef Voica D. Imrik etter det fatale uhellet hvor en funksjonshemmet bruker i begynnelsen av 20-årene fikk andre- og tredjegrads forbrenning under en kroppsvask fredag.

Går gjennom alle rutiner

– Dette er selvsagt en sak vi gjerne skulle vært foruten. Dette er svært beklagelig. For oss er imidlertid detaljforløpet fortsatt uklart. Siden alle kommunens dusjanlegg kun leverer temperert varmtvann - altså ikke 70-graders vann som brukerne kan skades av - spør vi oss om vannet kom fra en servant tilkoblet en slange eller lignende. For dette skal ikke ha kunne skjedd ved ordinær dusjing, sier Imrik til Demokraten.

– Betyr dette at lignende uhell ikke skal kunne gjenta seg?

– Samtlige kommunale dusjer har montert skåldesperrer, enten det er på skoler, eldreinstitusjoner eller i øvrige bygninger. I vaskeservanter - hvor det handler om å ta av bakterier fra hender osv. - har vi skåldesperrer i alle barnehager, men ikke på skolene og i de øvrige byggene våre. Så; dersom det benyttes vann som kommer fra servanter via tilkoblede slanger så kan i hvertfall ømfiendtlige deler av kroppen skades av varmtvann, forklarer Imrik.

Kommunen skal nå gjennomgå alle sine rutiner knyttet til varmtvannsbruk. Etter den alvorlige episoden nylig vil også alle virksomhetsledere som ønsker å få redusert varmtvannstemperaturen av farehensyn kunne sende inn sine bestillinger til teknisk etat, oppyser Imrik.

Opererert på Kalnes

Den funksjonshemmede brukeren som ble påført alvorlige brannskader i forbindelse med kroppsvaskingen ble etter hendelsen sendt til Sykehuset Østfold Kalnes Sykehus hvor han også må opereres.

Demokraten har stilt disse spørsmålene på mail til kommunaldirektør for Helse- og velferdsseksjonen i Fredrikstad kommune, Wenche Halvorsen:

– Hva er helse-situasjonen for gutten nå?

– Han er fortsatt på Sykehuset Østfold Kalnes, og blir fulgt opp.

– Vil han få varige mén?

– Dette er uvisst på nåværende tidspunkt

– Hva sier de pårørende?

– Pårørende er i en vanskelig situasjon, og jeg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

– Hva var årsaken til at uhellet inntraff?

– Dette ønsker vi å få klarhet i, og hvordan denne situasjonen kunne oppstå.

– Hva gjør kommunen for at noe tilsvarende ikke vil gjenta seg?

– Gjennomgå interne rutiner i samarbeid med teknisk drift se hva som eventuelt må gjøres i forhold til det tekniske utstyret

– Er uhellet å anse som et uhell ingen kan noe for skjedde?

– Vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, før vi har helt på det rene hva som faktisk skjedde i situasjonen.

– Kjenner du til andre uheldige varmtvanns-episoder bakover i tid?

– Ikke som jeg er kjent med.

Mer fra Dagsavisen