Mikkel Niva (til venstre) og Haakon Stevens skal være programledere for NRKs Julemorgen.

Skal preke julen inn

Skuespiller og komiker Mikkel Niva vokste opp i Sarpsborg og er nå klar for NRKs Julemorgen.

Navn i nyhetene:

Mikkel Niva (28)

Komiker og skuespiller som har fått programlederjobb i NRKs Julemorgen. Oppvokst i Sarpsborg.

Du skal sammen med NRK Supers Haakon Stevens lede Julemorgen på NRK denne jula. Hvordan fikk du den jobben?

– Jeg ble ringt opp av NRK Super fordi jeg til vanlig jobber på Det Andre Teatret, som er et litt annerledes teater i Oslo. Så var jeg var på audition, i to runder faktisk. På audition gjorde vi alt mest mulig som om det var Julemorgen, så vi sang, lekte og koste oss foran kamera. Det funka tydeligvis, for valget falt jo på Haakon og meg.

Hvordan blir du i Julemorgen?

– For meg blir det å gå litt ut av det vante lynnet og mer over mot en programleder-rolle. Da må jeg vise litt andre sider av meg selv, og det gleder jeg meg veldig til. Jeg har mange ideer og tanker om hvordan vi kan lage barne-TV! Jeg er fan av å snakke med barn på en ærlig og transparent måte, og ikke nødvendigvis bare kjøre på med store smil støtt. Men klart, det blir koselig.

Hvordan forbereder du deg nå fram mot sendinger og jul?

– Nå om dagen går det mest på å skrive manus og booke gjester. Det synes jeg er veldig moro, for da kan vi faktisk invitere våre drømmegjester til studio. Samtidig må vi finne noe for alle, og gjøre det morsomt.            

Er det noe du er spent på?

– Det er jo et tradisjonsrikt program, og jeg er selvsagt spent på om folk får den «Julemorgen-følelsen», som er viktig, med Haakon og meg. Det skal jo være julete. Så må jeg si at jeg er litt spent på om barna liker meg!

Du er oppvokst i Sarpsborg – savnær’u Østfold?

– Jeg hadde ikke vært i Julemorgen hadde det ikke vært for Østfold. Det var der jeg vokste opp og dyrket min kreative del. Først i Sarpsborg og så på dramalinja i Halden, før det balla på seg videre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Kabalmysteriet» av Jostein Gaarder. Det var den første «ordentlige» boka jeg leste som ung, og den var spesiell.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er nok mest lykkelig når jeg har det gøy, Jeg er glad i å gjøre ting som inspirere meg. Stå på scenen, spise god og mye mat med venner eller være ute i frisk luft.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg vet ikke om jeg hadde noen barndomshelt? Men etter hvert ble jeg veldig opptatt av keeperen Peter Schmeichel. Delvis fordi jeg elsker fotball, men også fordi jeg er halvt dansk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nok ganske selvkritisk, og klarer ikke legge fra meg ting om jeg henger meg opp i det. Jeg kunne med fordel slappa mer av.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da bruker jeg penger jeg ikke burde bruke.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Nå for tida er jeg veldig opptatt av at kvinnelige skuespillere må få mer plass og flere roller hvor det ikke bare handler om deres relasjon til menn. Også er jeg dritt lei av at folk skal fortelle meg hvilke kvinners bryster jeg skal se på film.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje den avdøde skuespilleren Robin Williams?