Nyheter

Sexologen gir deg råd

Hva gjør en sexolog egentlig? Jo, han oppsøker blant annet Red Light District i Amsterdam, er på stiftelsesmøte for foreningen for voksne babyer eller overværer swingersfester.

Det er endog bare for å se, lære og få erfaringer. Som sexolog er det viktig å sette seg inn i seksualitetens mangfold. Det nytter nemlig ikke være uvitende eller fordomsfull som sexolog.

- For å bli en god sexolog må man sette seg inn i den sexologiske forskningen, og forstå seksualitetens vesen, sier nyutdannede sexolog, Arne Utne.

Han og kollegaen Thomas Johannessen har nylig åpnet det sexologiske senteret, Curasenteret, med lokaler i både Fredrikstad og Sarpsborg.

Her tilbyr de blant annet hjelp og veiledning til par eller enkeltpersoner med lystproblemer, skremmende seksuelle fantasier, seksuell identitet, problemer knyttet til overgrep eller overdreven bruk av pornografi.

Cupidostipend

De to ferske sexologene fikk nylig magasinet Cupidos jubileumsstipend på titusen kroner og redaktør for Cupido, Hanne Grasmo, likte de to sexologene så godt at de også er blitt fast fagpanel i Cupido.

- Vi skal bidra med vår sexologiske kompetanse i magasinet. I nummeret som er ute til salgs nå har jeg blant annet skrevet en artikkel om transseksualitet, forteller Utne. Han har blant annet også en bachelorgrad i vernepleie, videreutdanning inne rus og avhengighet, klinisk rusbehandling og emnestudie i vitenskapsteori og forskningsmetodikk.

Nytt fagområde

Universitetet i Agder er det eneste i Norge som har sexologistudier, og studiet er forholdsvis nytt. Utne var i det fjerde kullet som gikk ut av universitetet med utdannelsen sexolog. I hele Norge finnes det bare i overkant av 100 sexologer.

- Sexologi er egentlig et ganske nytt fagområde, og det er derfor det er så spennende, mener Utne.

- Men mange syntes kanskje det er et spesielt yrkesvalg, eller hva Utne?

- Jo jeg får mange rare blikk og kommentarer når jeg forteller hva jeg driver med. Enten begynner folk å spøke fælt om sex, og har det veldig moro med det. Eller så har du den gruppen som tenker, at æsj, dette er noe griseri.

Utne presiserer at selv om man er sexolog er man ikke grenseløs for det. På samme måte som man ikke trenger å ha kreft selv, for å bli kirurg.

Kontrollerte miljøer

På de to årene Utne studerte sexologi, har han fått seg noen overraskelser. Ikke i form av overraskende fetisjer eller lignende, men over hvor kontrollerte og klare regler som finnes i de forskjellige seksuelle foreningene og miljøene.

- Da jeg var i Red Light District i Amsterdam ble jeg veldig overrasket over hvor systematisk og kontrollert alt var. Mange ser for eksempel på de prostituerte kvinnene her som ofre, men fakta er at kvinnene selv velger seg ut hvilke menn de vil ha.

Og de fleste av kvinnene studerer eller jobber ved siden av. Et annet eksempel er innenfor SM-miljøet. Den generelle oppfatningene her er at dette er sexgale mennesker som bare dunker vilt løs på hverandre.

Det stemmer ikke i det hele tatt. Her er det veldig strenge regler og klare grenser på hvordan ting skal foregå. Bryter man reglene blir man kastet ut med engang, forteller Utne.

- Er det mange rare fetisjer ute blant folket da?

- Det spørs hva man selv ser som normalt. Det jeg kan si er at det er mange varianter.

Mediaskapt virkelighet

Ved Curasenteret tilbyr Utne blant annet seksualrådgivning, parterapi og veiledning. De fleste klientene er par som har mistet gnisten, og som trenger nytt liv i forholdet.

- I ca. 40 prosent av tilfellene der par går fra hverandre skyldes bruddet seksuelle problemer. Derfor er det veldig viktig å ta dette på alvor, mener Utne.

For mange er sex fortsatt et tabulagt område og mange kvier seg for å søke hjelp.

- Vi lever i et samfunn hvor det ofte er forventet at vi skal være velfungerende på alle måter, og i media blir vi stadig minnet på hvor fantastisk og bra sex skal være.

Bilder av perfekte kropper med titler som multiorgasmer og stålpotens gjør mange usikre. Det er en mediaskapt virkelighet rundt oss, som for de fleste er vanskelig å leve opp til, sier Utne.

Kvinnerevolusjon

Den seksuelle revolusjonen startet på 60-tallet og mye er skjedd siden. Utne mener imidlertid at den seksuelle revolusjonen i hovedsak har gjeldt kvinner, og kvinnenes frigjøring.

- Innenfor sex er det meste mer akseptert når det kommer til kvinner. Det er for eksempel mer akseptert at to kvinner kysser enn at to menn gjør det. Artikler som omhandler sex, retter seg stort sett mot kvinner, og det meste av utvalget på Kondomeriet er forbeholdt kvinner.

I dag er det også svært vanlig at kvinner arrangerer dildoparty, hvor sexleketøy har hovedrollen. Det jeg lurer på er hvordan folk hadde reagert om mannlige bekjente inviterte til dildoparty, med testing av oppblåsbare vaginaer, analkuler og butplugs? Ikke helt greit. Eller hva?

Mer fra Dagsavisen