Satser hardt på hverdagsflukt

Bjørn Erik Simensen er fersk i hotelldrift-faget, men tråkker ikke akkurat på bremsen av den grunn. Nå planlegger han escape room og gjenåpning av sportspuben ved Hotel Fredrikstad, og drømmer om Gyllene Tider-nachspiel i bakgården.

– Jeg tenker som så, at når du har bestemt deg for å hoppe – du har sluppet bommen i Holmenkollen, og er på vei ned ovarennet – da må du bare gjøre det. Hvis ikke kan du ikke sette utfor, så det er det vi gjør her, sier Simensen metaforisk.

Den energiske gründeren klarer knapt å stå stille når han skal snakke om alle planene han har for Hotel Fredrikstad, som han nylig kjøpte sammen med Betongbygg Eiendom (+), og selv har tatt over driften av.

Tordenskiold-tema

Aller først tar han med seg Demokratens utsendte inn i den tilstøtende bygningen, som tidligere har huset både Sollem Foto og Reza Orient Tepper. Her ønsker 50-åringen å hive seg på en internasjonal trend som nå også har begynt å få fotfeste i Norge – escape room.

– Her har vi en stor bygningsmasse, så la oss bruke den til noe moro! Vi vet jo ikke hva vi skal bruke den til på sikt enda, det jobbes med en reguleringsplan som det vil ta noen år å få svar på. I de årene med venting, skal vi ha glede ved Hotel Fredrikstad, fastslår Simensen.

– Ti meter fra hotellresepsjonen har vi 500 kvadratmeter med nær sagt ferdige escape rooms. Her inne finnes det så mange muligheter, og vi tenker å lage lokale temaer. Dette heter Tordenskiold-kvartalet, så det er naturlig å ta utgangspunkt i den historien ved ett av rommene, fortsetter han.

Escape room er et spill som går ut på at en gruppe spillere blir låst inne i et temabasert rom. Ved hjelp av strategi, ledetråder og hint skal man løse ulike gåter og oppgaver, med mål om å komme seg ut innen det har gått én time.

– Stort potensial

Konseptet er allerede etablert i en rekke norske byer, blant annet Sarpsborg og Halden. Nå har Simensen klokkertro på at det skal bli en suksess også i Fredrikstad sentrum.

– Dette er noe som slår an andre steder, og her i byen har vi ikke nok ting som skjer i sentrum. Du kan gå på kino, men det er ikke noe særlig med andre aktiviteter for voksne utover å gå på bar. Tenk deg et firma som tar et spill, litt mat og drikke etterpå. Dette kan bidra til å skape aktivitet for andre som driver her i bykjernen også.

Det er aktøren som driver tilbudet i de to andre Østfold-byene, Simensen nå har inngått et samarbeid med.

– Vi skal bygge fire rom, så potensielt er det 24 gjester i timen. I Sarpsborg, med tre rom, hadde de vel 6.500 mennesker innom i løpet av det første året. Det er et formidabelt antall som vi håper å få inn her også, og da tenker jeg «la oss ha det litt moro», sier gründeren.

– Jeg er gammel speider, og har alltid likt å løse gåter og oppgaver. Det er det dette går ut på – tallkombinasjoner, puslespill og å trykke på riktige knapper for å få en ny dør til å åpne seg. De som utformer det her er kjempeflinke, og de får frie tøyler, legger han til.

Les også: Dramatisk elgjakt for eiendomsinvestor

Storrennovering

Går alt etter planen vil de to første rommene stå klare til bruk i midten av mai, og de to siste den påfølgende måneden.

– Slår dette virkelig an, kan vi bygge Norges største escape room, haha! Det skal ikke stå på plassen, sier Simensen med et entusiastisk glis.

Parallelt med escape room-planene, jobbes det også med å gi bygget fra 1894 et ansiktsløft før den planlagte nyåpningen av Hotel Fredrikstad 1. mars. Gjesterommene skal få nye bad og noen malingssstrøk, og på motsatt side av bakgården er et konferanse- og utstillingslokale i ferd med å ta form.

Med andre ord har han ikke mer enn tida og veien.

– Dette hotellet har aldri hatt noe sted for konferanser og den typen ting, men vi har et rom her, som nå skal bygges om til dette formålet. Her skal gamle vinduer byttes ut, og vi skal åpne opp mot gata, så man kan kjøre inn biler, båter eller hva du vil. Her kan man ha utstillinger og mye annet, sier Simensen med drømmende blikk.

«To slappe i stappe»

I tillegg har den ferske hotelldriveren satt i sving opprusting av den gamle sportspuben i kjelleren.

– Ikke et vondt ord om de andre sportsbarene i byen, men de er så polerte og like. Vi skal by på noe annet, og det har jeg veldig tro på. Min teori er at Gud likte best vanlige mennesker, for de skapte han flest av. Pølsehorn, to slappe i stappe, burgere, pizza og nachos – helt vanlig, enkel pubmat til en riktig pris kommer til å fylle lokalet, mener Simensen.

Derfor krysser han nå fingrene for en rask saksbehandling i kommunen

– Den er akkurat så brun som en brun pub skal være, men det er ingen som har tenkt brannsikring her siden 1994, så det er det vi holder på med nå. Vi håper å få puben opp og gå så fort som mulig, og da skal vi åpne med et smell, bare alt papirarbeidet kommer i boks.

– Vi har skjenkebevilling i baren oppe, så nå skal jeg sende inn skjemaene som må til, men det er en prosedyre vi må gjennom. Jeg får bare oppføre meg pent, og håpe det ordner seg, legger Simensen til.

Sommervisjoner

Han er også rask med å skyte inn at ingen av disse planene hadde vært mulig uten at han fikk med seg Arne Christian Skard og Betongbygg Eiendom på laget.

– Det var mitt initiativ, men de åpner dører – særlig i banken – på et annet nivå enn jeg klarer alene. Nå eier vi dette sammen, og jeg er stolt av å være med på spleiselaget, fastslår Simensen.

På sikt har de også større tanker for eiendommen de har kjøpt i Tordenskiold-kvartalet.

– Planen er å bygge herfra og ned til vannet, men det tar kanskje fire-fem år å komme dit. I mellomtiden skal hotellet være hotell, og det kommer det også til å forbli, forsikrer gründeren.

Og på tampen klarer han ikke å dy seg for å presentere enda en visjon, i sin velkjente optimistiske stil.

– I sommer er det en vanvittig line up her i byen – Idyllfestivalen, Månefestivalen, DumDum Boys på brygga og avskjedskonserten til Gyllene Tider. Da ligger vi perfekt til, og min drøm for denne sommersesongen er at nachspielet etter den konserten blir i bakgården her, og selvsagt med Fredrikstad-pils på tappekranene!