Sarpsborg

Sarpsborg sjokkerte Genk og vant 3-1

Sarpsborg 08 leder sin gruppe i europaligaen i fotball etter at de sjokkerte Gent og vant 3-1 på Sarpsborg stadion torsdag.

Av Ole Henrik Tveten

På sine siste 27 kamper har Genk vunnet 24, spilt tre uavgjort og ikke tapt en eneste kamp. Men det var før de møtte Sarpsborg torsdag kveld.

Men Sarpsborg, som har tapt seks seriekamper på rad, viste ingen respekt for sine belgiske gjester, og sjokkerte Sander Berge og de øvrige Genk-spillerne fra start.

Og allerede etter fem minutters spill skrev Patrick Mortensen seg inn i historiebøkene da han sendte østfoldingene i føringen på Sarpsborg stadion.

Målet flikket Mortensen inn med hælen etter at Jon-Helge Tveita forsøkte lykken med et volleyskudd fra kanten av sekstenmeteren.

Da lagene gikk til pause etter en fartsfylt førsteomgang hadde begge lag hatt flere muligheter til å score, men det var Sarpsborg som var i føringen.

Ny kalddusj

Sarpsborg-trener Geir Bakke sa til TV 2 i pausen at han var spent på om hans gutter hadde krefter nok til å gjøre den jobben som krevdes for å holde på ledelsen i annen omgang.

Og bare fire minutter etter hvilen skjedde det Sarpsborg-publikummet fryktet. Sarpsborg ble spilt lave, Leandro Trossard dro seg forbi Tveita og hamret ballen under Aleksandr Vasjutin i Sarpsborg-målet.

Men Genk skulle få nok en kalddusj, og denne gangen var det Kristoffer Zachariassen som sendte sarpingene til himmels.

Fem minutter etter utligningen ble det litt klabb og babb i feltet etter et Sarpsborg-innkast. En klarering gikk rett i brystet til Mortensen deretter hamret kula i nettet og hjemmelaget opp i føringen på ny.

Til himmels

Og om ikke Sarpsborg stadion var høyt oppe skulle Mortensen sende supporterne til himmels etter 63 minutters spill.

Sarpsborg vant ballen på midten, Zachariassen satte fart og slapp kula til Mortensen. 29-åringen trakk seg inn fra venstre før han bredsidet ballen helt ned i det høyre hjørnet ved stolperoten.

Trossard hamret en ball i tverrliggeren før han måtte ut med skade kvarteret før slutt. Da hadde Genk allerede gjort sine tre bytter og belgierne måtte avslutte kampen med én mann mindre på banen.

Gruppeleder
Tre minutter før slutt kom Mbwana Samatta seg til en kjempesjanse, men sendte kula over mål da han fra god posisjon på halvspretten hamret ballen over mål.

Men verken Sander Berge eller noen av hans ni lagkamerater klarte å redusere, og dermed tok Sarpsborg en kruttsterk seier og tre poeng i europaligen.

I den andre kampen i gruppe I vant Malmö 2-0 hjemme mot Besiktas, og dermed står samtlige lag i gruppa med tre poeng etter to kamper. Målforskjellen gjør sitt til at Sarpsborg leder gruppa.

Sarpsborgs neste oppgave i europaligaen er hjemme mot Malmö 25. oktober.

(NTB)

Europaligaen fotball menn torsdag, gruppespillet, 2. runde:

Sarpsborg – Genk 3-1 (1-0)
Sarpsborg Stadion

7885 tilskuere

Mål: 1-0 Patrick Mortensen (5), 1-1 Leandro Trossard (49), 2-1 Kristoffer Zachariassen (54), 3-1 Mortensen (63).