Sarpsborg

Erna åpner Skeiv Ungdoms sommerleir i Skjeberg

– Statsministeren sender med dette et viktig signal, som våre medlemmer har et behov for, sier leirleder Thea Erbe.

Bilde 1 av 0

Mandag kommer statsminister Erna Solberg til Skjeberg folkehøyskole for å åpne Skeiv Ungdoms årlige sommerleir, Jafnaðhr, som arrangeres 9-15. juli. Det setter ungdommen stor pris på.

Angst og bekymring

– Vi er veldig fornøyd med at statsministeren besøker oss for første gang, spesielt i disse tider med diverse motstandsbevegelser.

– Hva betyr besøket?

– De siste årene har vi merket mer uro i medlemsbasen vår, som følge av veldig målrettet og spesifikt hat mot det som av haterne kalles «homolobbyen». Med uro, mener jeg at vi har sett mer angst og bekymring for sitt eget ve og vel, også når det gjelder å delta på arrangementer som sommerleiren og Oslo Pride. Vi forstår Ernas besøk som en støtteerklæring til Skeiv Ungdom, og mener hun sender et signal som våre medlemmer har et behov for, sier Erbe.

Les også: «Jævla homo»

Sommerleiren, for femte gang i Skjeberg siden oppstarten i 1999, er Skeiv Ungdoms største arrangement i løpet av året. I år er over 140 personer påmeldt.

Dialog med politi og PST

Uroen blant en del medlemmer, blant annet for at homohatere kan finne på å dukke opp på sommerleiren, møtes blant annet med helse- og sikkerhetstiltak som har vært rutiner i mange år.

– Vi har egne sikkerhetsrutiner og -forbehold, god dialog med politiet om arrangementet og med PST om trusselbildet samt sosionomer og sykepleiere på stedet, foruten andre sikkerhetstiltak typisk for større arrangementer, som varsel til brannvesenet og så videre, forteller Erbe.

Les også: Sto fram som homofil: «Mitt mål er å endre holdninger blant muslimer» (DA+)
Les også: Gigantisk Pride-parade: – Som 17. mai, men uten alle reglene

Men hun håper helt andre ting skal prege sommerleiren med det litt spesielle navnet. Jafnaðhr er norrønt for likeverd.

– Og et navn vi er veldig stolte av, påpeker Erbe.

Leiren er en friplass for «skeive» ungdommer, som har lyst på en uke med moro, workshops, dragshow, volleyballturnering og nye vennskap. Hovedtemaer for årets program er helse og kultur. Olafiaklinikken holder foredrag, og vil tilby deltakerne muligheten til å teste seg. Skeivt Arkiv vil intervjue homopioneren Aasmund Robert Vik, som har vært en viktig aktør i den skeive bevegelsen i over 50 år. I tillegg til dette vil det bli holdt foredrag om BDSM, kroppspress, rus og psykisk helse, og mye mer.

Les også: Markant økning i Pride-oppslutning
Les også: Kongen av Pride ville stått fast i en heis med kongen

Åpningsshowet står teatergruppa Vinkel for. Som kveldsunderholdning får ungdommene et gjensyn med draggruppa Princessilicious.

– En mer mangfoldig gjeng skal du lete lenge etter, her er det plass og rom for alle. Alt fra dem som ønsker en rolig ferieuke til dem som ønsker en uke fylt med lærerike aktiviteter hvor alt er frivillig å delta på, understreker Erbe.

Nyeste fra Dagsavisen.no: