Sarpsborg

Dette er Østfolds første sykkelvennlige arbeidsplass

Sykehusapoteket er først i fylket til å bli sertifisert som sykkelvennlig arbeidsplass.

Hele 40 prosent av den norske befolkningen mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb. Sertifiseringen ble lansert i Oslo i april i år, og apoteket ved Sykehuset Østfold på Kalnes har altså lagt seg i tet her i fylket, opplyser Syklistenes Landsforening til Dagsavisen Østfold.

Har gjort flere tiltak

Sykkelvennlig arbeidsplass innebærer tilrettelegging for at ansatte lett skal kunne sykle til og fra jobb.

– Å være i hverdagsaktivitet er kanskje det mest effektive man kan gjøre for å holde seg frisk, sier leder for apoteket, Thomas Bäckstrøm, som har tatt sertifiseringsutfordringen på alvor.

For å oppmuntre til mer sykling til jobb, har han gått i bresjen for å få apoteket sertifisert som sykkelvennlig.

Sykkelparkering i to etasjer, sykkelmekkestasjon og sosiale tiltak som felles trening og deltakelse i sykkelritt er noe av det sykehusapoteket fikk poeng for, da Syklistenes Landsforening var på befaring. Apoteket, som har knapt 50 ansatte, er sertifisert på bronsenivå.

– Slik tilrettelegging er viktig både med tanke på miljøet og for å redusere sykefraværet på apoteket, sier Bäckstrøm, som selv nesten daglig tar seg til og fra jobb på to hjul – over fire kilometer hver vei.

Anbefalt mengde

Det gir to ganger 15 minutter med trim, i tråd med Helsedirektoratets råd om 30 minutter aktivitet hver dag.

– Jeg synes det er helt fantastisk å sykle. Det gir en god start på dagen og klarner tankene, sier Bäckstrøm til Syklistenes Landsforenings nettsted.

Nå ønsker ledelsen for sykehusapotekene å lære av Kalnes-initiativet.

Private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige. De kan oppnå gull-, sølv- eller bronsenivå.

Mer fra Dagsavisen