Sarpsborg

Jordbærkrisen avblåst

Lave temperaturer i Østfold har gitt færre og dyrere jordbær, men nå kommer bærsommeren for fullt til indre deler av fylket.

Bilde 1 av 2

– Været har veldig mye å si for produksjonen av jordbær. 20 grader på dagen og 12 grader på natten er den ideelle temperaturen for produksjonen, forteller jordbærprodusent Dagfinn Mysen i Eidsberg.

I juli har temperaturene vært rundt 17 grader på dagtid og 7 grader om natten i Østfold. Det har ført til færre og dyrere bær.

– Det var ekstraordinære tilstander forrige uke, mener Mysen.

Vil ta seg opp

Løpet er kjørt hos produsentene i ytre deler av Østfold. De fleste åkrene her er nå ferdigplukket, da de produserer jordbærene sine over en kortere periode (i turistsesongen). I Indre Østfold fortsetter derimot produksjonen fram til slutten av august.

– For oss er det godt at sola er tilbake. Det kan ventes flere bær, i alle fall herfra, forteller Mysen, etter en hittil laber sesong.

– Totalt sett produseres det ikke nok jordbær i år. Vi ønsker på landsbasis å ligge på 300 tonn, men det ser ut som det i år blir produsert rundt 250 tonn, forteller Arvid Laksesvela hos Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS). De jobber med å markedstilpasse bærene for produsentene.

– Fordelen med lavere temperaturer er at man får faste, fine og færre råtne bær, legger Laksesvela til, og forklarer at lave temperaturer om natten gir jordbærene bedre smak, men det tar lengre tid.

Markedsregulert

Siden etterspørselen fortsatt er stor, må prisen per kurv økes.

– Ola og Kari spiser mye jordbær i år. I tillegg har det vært hetebølger flere steder i Europa.

Laksesvela trekker fram at det også har vært problemer blant annet i Tyskland og Belgia.

– Når det produseres mindre i utlandet, blir også importprisen høyere. Dette får konsekvenser for de norske jordbærene.

– Forrige uke foreslo vi en økning på fire kroner per kurv, forteller han.

Produksjonen var omtrent 40 prosent lavere forrige uke, men nå ser det ut til at den øker igjen.