Sarpsborg 08 håper på flere gledesscener når de starter sitt Europa-eventyr på sagaøya Island

For første gang på nesten 50 år spiller et fotballag fra Sarpsborg en europacupkamp. Nå håper klubben det blir flere slike oppgjør i vente.

Onsdag reiste spillere, trenere og støtteapparat over til Island. Der skal de møte laget Íþróttabandalag Vestmannaeyja, bedre kjent som ÍBV. Kampstart er klokken 20.00 torsdag, norsk tid.

Tom Freddy Aune, assistenttrener i Sarpsborg 08, har forventninger om at laget skal prestere en god kamp og dra hjem fra øya med et godt resultat. Med det mener han seier.

– Vi går alltid ut på banen for å vinne. Dette blir ikke noe unntak, selv om vi vet det blir en tøff match, sier han.

Klare for nye, store steg

Dette er første kvalifiseringsrunde i Europa League. For å nå gruppespillet må de beseire ytterligere to lag. Dersom de slår IBV, venter sveitsiske St. Gallen.

– I denne turneringen er det ingen lag som ikke er gode, mener Aune.

Sarpsborg 08 endte som kjent opp på 3. plass i Eliteserien i fjor, noe som sikret dem plass i europacupens første runde. Det er en stolt gjeng som nå står klare for å møte europeisk motstand.

– Det betyr veldig mye, ikke bare for alle i klubben, men også Sarpsborg by. Dette viser at klubben har tatt enorme steg.

– Og hva blir det neste store steget nå?

– Å gå videre i Europa. Det er det som er fokuset nå. Vi er veldig sugne på å gå videre, svarer assistenttreneren.

Forventer fysisk motstand

ÍBV unngikk så vidt nedrykk fra den islandske toppdivisjonen i fjor, men klarte likevel å kvalifisere seg til europacupen gjennom å vinne den nasjonale cupen, Valitor-bikar.

Sarpsborg 08 har gjort grundige forberedelser til bortekampen. Blant annet har sportssjef Thomas Berntsen sett motstanderne spille på Island, mens klubbens egen analysesjef hjemme i Norge har sett flere kamper i opptak.

– Det er et lag som ofte varierer på systemet de spiller. De bytter mye formasjon. Vi vet de har enkeltspillere som kan lage problemer for oss, men vi føler vi har god kontroll på forberedelsene våre, sier Aune.

Islendingene er kjent for en tøff spillestil.

– Det blir en tøff fysisk batalje der ute i havgapet, men det er noe vi normalt klarer å takle bra, sier Aune.

Spent spillerstall

Sarpsborg 08 har tatt med følgende tropp til Island:

Aslak Falch, Anders Kristiansen, Amin Askar, Jon-Helge Tveita, Joackim Jørgensen, Bjørn Inge Utvik, Joonas Tamm, Joachim Thomassen, Mohammed Usman, Ole Jørgen Halvorsen, Kristoffer Zachariassen, Harmeet Singh, Matti Lund Nielsen, Kristoffer Larsen, Tobias Heintz, Rashad Muhammed, Mikkel Agger og Patrick Mortensen.

Kaptein Joachim Thomassen gleder seg til å ta fatt på Sarpsborgs nye Europa-eventyr.

– Jeg tror ikke så mange trodde dette for noen år siden. Det er et resultat av at det har blitt gjort mye rett de siste årene. Det er moro å være i Europa, men vi er også her for å gå videre, sier han til klubbens hjemmeside.

Returoppgjøret spilles torsdag 19. juli på Sarpsborg stadion.

LES OGSÅ: Sarpsborg 08 håver inn på Moi Elyounoussi-overgangen til Southampton