Nyheter

Ronja for full hals og fulle hus

Ronja Røverdatter var Astrid Lindgrens nest største suksess; etter Pippi Langstrømpe. Søndagens to ny-premierer gikk for fulle hus på St.Croix. "Musical"-versjonen av boken og filmen er et sprudlende fyrverkeri. Ungdomsteater på høyt nivå.

Eventyr-fortellingen om de jevnaldrene Ronja og Birk, henholdsvis datter og sønn av hver sin røverbande, er en fenglende historie i grenselandet mellom Astrid Lindgrens sprudlende fantasi - og dagens virkelighet. Fengende melodier sunget av bemerkelsverdig mange gode, klare barne-stemme

I 2012 satte Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater (FBUT) opp Ronja Røverdatter for aller første gang. Nå syv år senere kommer den i ny og moderinisert versjon med fenomenalt dyktige barn og ungdom i alle rollene. Søndag var hele 50 ungdommer fra 8 til 19 år i aksjon. De er delt opp i to grupper "Nord" og "Sør" - 25 i hver som spiller annenhver forstilling. Ingen syke  og ingen på "reservebenken".Forøvrig en meget krevende oppsetning med Ole-Herman Gudim Lundberg og hans datter Anniken Bakken Lundberg - far og datter - som regissører. 23 år gamle Anniken er også ansvarlig for koreografi.
                                                                                                                                                                                                                 - Vi synes kanskje det er litt vel pretensiøst å kalle stykket for en "musical". Som det i sin form og innhold egentlig ikke er. Jeg foretrekker musikkalsk teater. Sier Ole-Herman til Demokraten

Forøvrig var det Ole-Herman Gudim Lundberg som startet dette barne- og ungdoms-teateret for hele 33 år siden. Da som en pur ung man -eller velvoksen tenåring om man så vil....

Den medrykkende og orginale musikken til hele oppsetningen er komponert av Fredrikstads egen Svein Gundersen (70). Tidløs og evigvarende moderne, som Gundersen selv. Han var selvsagt sprudlende til stede på St.Croix søndag. Sangtekstene er skrevet av bysbarnet Hans-Petter Thøgersen.

- Vi tre har jobbet og jobber tett sammen om dette, fortsetter Ole-Hermann. Denne versjonen av Ronja Rövardotter som den heter på svensk, er godkjent og lisens er innhentet av forfatterlegenden Astrid Lindgrens arvinger.

En av Astrid Lindgrens tre brak-suksesser

Et ukjent antall milliarder av barn og deres foreldre over hele kloden, har lest Astrid Lindgrens største hit: Pippi Langstrømpe som hun skrev som 37-årig småbarnsmamma. Flere milliarder har også lest den neste store braksuksessen; som kom med boken "Brødrene Løvehjerte". Da var den fordums fattige Astrid fra Vimmerby i Småland, blitt en 65 år gammel bestemor, for lengstvelstående og verdensberømt. Men forsatt boende i sin gamle leilighet i Stockholm.

Ronja Røverdatter slo Brødrende Løvehjerte både i salg og oppmerksomhet da boken kom ut i 1981 - og filmen med samme navn i 1984. Det morsomme var at den aldri hvilende Astrid Lindgren var over 75 år da hun selv skrev filmmanuset til Ronja. Som ble og er en megahit. Sammen med Pippi-bøkene oversatt til over 100 språk.

Teaterbyen Fredrikstad

Nå får nye generasjoner Fredrikstad-barn stifte sine første bekjentskap med Ronja på teaterscenen i St.Croix-huset. Selv en amatør teatersynser kan forsikre leserne om at brorparten av de 50 unge skuespillerne, sangerne og danserne i FBUT holder et fantastisk høyt nivå.

Dette er underholdning i "Eliteserien" - minst en divisjon over det noe mer kjente ballsparkere presterer på andre arenaer i Plankebyen. En rekke ganger ble de tallentfulle "skuespiller-spirene" overdøvet av trampeklapp, på begge forestillingene søndag ettermiddag.

Magi på liten scene

Bak alle de flotte, varierte kostymene med et middelaldersk preg - der mye går i skinn, brunt og orange - ligger også et enormt dugnadsarbeide. Som i utallige andre funksjoner bak et amatørteater, med proffesjonelt snitt, som imponerende FBUT. St. Croix-scenen bak byen brannstasjon er på flere måter virkelig en intim teatersal, nærmest skreddersydd for denne praktfulle oppsetningen av klassikeren Ronja Røvardotter. Scenografien av Ida Fredriksen er dessuten et lite mesterstykke som gir en enkel men fin ramme. Lys og lyd-proffene på øverste, bakerste hylle Morten Melsom og Simon Holt syns knappt - men er også en fundamental del av magien.

Ellers minner regissør Ole-Hermann - som også sto for regien under FREDERIK-prisutdelingen på City Scene i januar - oss om at Fredrikstad også er "barne-teaterbyen". Fremfor de fleste andre norske byer; distriketet vårt har hele fem barne- og ungdomsteater-grupper. Inklusive "Brottunger" på Hvaler. Alle var på plass og delte ut både ros og Karis & Baktus-gaver.

PS! Astrid Lindgren fikk aldri Nobelprisen i litteratur, selv om hun fortjente den mer enn noen annen forfatter. Ingen andre har skrevet så begavet og fantasifullt for hele klodens milliarder av barn og unge i over 60 år. Hun var 94 år gammel da hun døde i Stockholm i 2002.

Mer fra Dagsavisen