Nyheter

Rolvsøy-mannen som kom hjem og ble «gründer»

En gang fritidsklubblokaler - nå kiropraktor-klinikk. Per-Øyvind Granlund satser alt for å lykkes sammen med sin australske kone Karen Granlund i Life Kiropraktikk.

– Jeg er Rolvsøy-gutt og derfor valgte vi å starte klinikken her også, sier han til Demokraten.

Lite ferie som «gründer»

Life Kiropraktikk startet for drøyt fire år siden. Med utdannelsen sin fra Australia og etterutdanning i nevrologi og innen svimmelhet, ønsker Per-Øyvind Granlund og Karen Granlund å hjelpe mennesker ut av smerte.

– Jeg elsker å jobbe med mennesker. Det gir meg mye å hjelpe, sier kona Granlund om hva som motiverer henne til å jobbe hver dag i en klinikk med «bare» to ansatte. Hun har tilleggsutdannelse med kunnskap om gravide kvinner og barn.

Hun erkjenner at det er tøft å bygge opp et nytt firma.

– Det er tøft og det kan være vanskelig. For min del var det kanskje lettere i Australia, for da forstod jeg språket godt, mens her kan det bli litt tøft i blant, sier hun som likevel ikke ser på det som et problem i hverdagen.

- Blir det muligheter til å ta ut ferie for dere med egen bedrift?

– Hehe, det er mulig, og vi tar jo ut feriepenger som alle andre. Jobbmessig er det tøft, for om vi reiser så er det ubemannet her den tiden vi er borte, og da må vi bygge oss opp på nytt igjen når vi kommer tilbake, sier Per-Øyvind.

– Enkelte dager er tunge, mens andre er veldig bra. Noen ganger skulle man bare ønsket at man jobbet for noen og fikk fast lønn, sier han med glimt i øyet og legger til at han svært sjelden tenker på det negative med å drive bedriften selv.

Tilpasser åpningstidene

Det er kanskje vanskelig å etablere seg uansett hvilken bransje man starter i. Det sies at det tar tre til fem år å bygge opp en bedrift. Etter fire år kan Per-Øyvind bekrefte at det i blant er litt tøft.

– Det er en jobb med mye papirarbeid. Det er mange som tror at jobben som kiropraktor handler om å ta i mot en pasient, knekke noen ledd og fortelle dem at vi snakkes neste uke. Mange tror det er «grønnere» som ikke-ansatt, men det er det ikke, understreker Per-Øyvind.

De siste årene har yrket forandret seg. Life Kiropraktikk og resten av hans kolleger er å regne som primærhelsetjeneste med sykmeldingsrett. Det gjør at de har et stor ansvar for mange pasienter.

– Vi legger åpningstidene slik at de fleste kan turen til oss. Noen kommer før jobb, andre etter jobb, sier han og forteller at paret har to barn som også skal ha sin del i løpet av døgnet.

Stor familie

Før Demokratens journalist rekker å spørre om han «tok med seg» kona Karen hjem til Norge etter studietiden i Australia begynner Per-Øyvind å fortelle i vei. Han så på å starte i Norge som en naturlig del av jobben hans.

– Man har det ikke like bra som kiropraktor i Australia. Her er vi primærkontakt i den norske helsetjenesten og vi har det bedre. Her i Norge får mange beskjed av fastlegen om å komme til oss, mens i Australia var beskjeden motsatt.

Han ser på yrkesgruppen som en stor familie. Kiropraktorklikkene er mange i Fredrikstad og omegn, men det ser ikke innehaverne av Life Kiropraktikk på som noen stor trussel.

– Det er alltid mulig å hjelpe hvis jeg lurer på noe, eller hvis noen andre lurer på noe. Vi sender pasienter til hverandre om det er noe vi ikke kan hjelpe med. Sånn sett er det bra.

– Nakken er ment til bøyes

Ekteparet ønsker et annet syn og oppfatning av yrkesgruppen sin.

–Vi blir ofte sidestilt med manipulasjonsbehandlere (nakke og ledd-knekking), men det er vi ikke. Det er bare et verktøy som vi alltid bruker, men vi er mye mer. Vi snakker med dem, vi lager planer for trening og andre mulige rehabliteringsmetoder.

Den store myten om stive nakker og andre kroppsdeler grunnet mye bruk av telefoner og annet elektronisk utstyr er bare å avlive.

– Folk bruker nok mer telefon. Det er ikke positivt å sitte i ro og se på en skjerm, men likevel er det ikke grunn til skremselspropaganda. Nakken er eksempelvis ment til å bøyes fremover og bakover.

Mer fra Dagsavisen