Halden

Rekordbeslag av frukttobakk

Tollerne i Halden fikk kloa i 330 kilo vannpipetobakk som ble forsøkt smuglet over svenskegrensen 2. juledag. – Vi har hatt stadig flere slike beslag, og dette er nok det største, sier tollsjef på Svinesund Wenche Fredriksen.

Bilde 1 av 2

Tirsdag rullet en tyskregistrert bil over grensepasseringen på fylkesvei 22 ved Holtet i Halden. Da føreren ble bedt om å stopp og bilen kontrollert av tollerne ble det funnet 330 kilo frukttobakk i baksetet og bagasjerommet.

– Dette er tobakk som brukes i vannpiper, og det er forbudt å innføre dette i Norge, forteller seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollsted.

– Større mengder

Denne typen tobakk er nemlig omfattet av forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter, som tilsier at det er ulovlig å både produsere, ha med seg inn i landet og omsette den her til lands.

Likevel har tollerne ved Svinesund merket en økning i smuglingen av frukttobakk den siste tida.

– Vi har hatt en del beslag av det, og det har aldri blitt tatt så store mengder før som nå, sier Fredriksen.

Hun utdyper at dette kan tyde på en økning i markedet, og mener det ferskeste beslaget utmerker seg spesielt.

– Dette beslaget på 330 kilo er nok det største enkeltbeslaget vi har gjort her i området, fastslår tollsjefen.

Røyk og sprit

Tollerne sør i Østfold har også måttet håndtere andre smuglingsforsøk så langt i høytiden. Lille julaften stoppet de et bulgarskregistrert kjøretøy som kom over den gamle Svinesundsbroen, lastet med 21.200 sigaretter.

– Varene var forsøkt skjult i en skiboks og pakket inn i gaveposer og klær, forteller Fredriksen.

Føreren av bilen er anmeldt og sigaretten ble beslaglagt.

Natt til 1. juledag ble en slovakiskregistrert personbil tatt inn til kontroll etter å ha passert grensa via E6. I dette kjøretøyet fant tollerne 636 liter øl og 60 liter brennevin.

Rakettfokus

For øvrig har Tollvesenet et økt søkelys på smugling av fyrverkeri i dagene opp mot nyttårsaften.

– Det er nok en del handling av dette i disse dager, og derfor er vi litt ekstra oppmerksomme på dette på denne tida av året, sier Fredriksen.

Det har som kjent i mange år vært forbudt for privatpersoner å ta med seg nyttårsraketter fra utlandet inn i Norge.

– Vi har hatt seks-sju beslag så langt i juletiden, og det er omtrent som det pleier. De fleste har nok fått med seg at det ikke er lov å ha med seg annet enn stjerneskudd og lignende, men noen tar nok sjansen likevel, avslutter Fredriksen.

Mer fra Dagsavisen