Reddet hund fra å bli tatt av politiet – dømt til fengsel

Da politiet banket på døra for å undersøke om beboeren eide en ulovlig hunderase, tok kompisen med seg bikkja og stakk til Sverige.

En mann fra Halden hadde tidligere blitt fratatt en hund og fått den avlivet av samme grunn. Nå hadde politiet fått mistanke om at han var i besittelse av en annen, etter å ha blitt tipset av en veterinær.

Da de oppsøkte ham i august 2017, hadde han en venn på besøk. Vennen er nå dømt for å ha hindret politiet i å undersøke hunden nærmere.

LES OGSÅ: Dyrepolitiet får nesten én ny sak i uka

Sa han fikk panikk

I sin forklaring sa mannen at han er veldig glad i hunder og derfor fikk panikk da politiet banket på. Han handlet impulsivt og tok med seg hunden til kompisen, for å kjøre den over grensa til Sverige, hvor rasen er lovlig. Der ga ham den videre til en annen venn.

Han forklarte at han var klar over at han motarbeidet politiet, men at han ville gjort det samme i dag.

Motivasjonen ble vektlagt

Mannen ble dømt for brudd på straffeloven § 160, altså for å ha «motarbeidet en offentlig undersøkelse av et lovbrudd ved å bidra til at gjenstander som kan ha betydning som bevis fjernes».

Denne paragrafen har vært lite brukt tidligere, men retten la til grunn at ugjerningen i denne konkrete saken lå i grenseland mellom en kort ubetinget eller betinget fengselsstraff.

– Retten har lagt til grunn at tiltaltes motivasjon bak handlingen var å redde hunden, og retten mener i lys av dette at straffverdigheten er noe lavere enn ved andre handlinger som typisk går inn under bestemmelsen, konkluderte de.

LES OGSÅ: Drapstruet eksens nye samboer i hundekonflikt

Ikke første gang han stakk fra politiet

Mannen ble også dømt for å ha vært i besittelse av narkotika, ha unnlatt å møte til soning og ha unnlatt å stanse for politiet i trafikken.

I den sistnevnte saken stakk han fra politiet, til tross for at de hadde skrudd på blålys, og kom seg over grensa til Sverige.

Halden tingrett mente passende, samlet straff var 16 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Det betyr at han kan slippe å sone.

LES OGSÅ: La ut døde husdyr som åte