Realiserte butikkdrømmen i Fredrikstad

De ble for få år siden fordrevet fra Eritrea som politiske flyktninger, søskenparet Selam (31) og Samuel Keleta (26). Nå skal de leve ut drømmen som selvstendig næringsdrivende i «Afro Africa Shop» i Gunnar Nilsensgate.

– Vi vil være selvhjulpne framfor å be Staten om hjelp. Kanskje kan vi til og med bidra til at Fredrikstad også får flere arbeidsplasser! smiler de to initiativtakerne til forretningen ved foten av Apenesfjellet.

Hårforlengelse som nisje

Mens frisørsalonger flest forbindes med klipping av hår som har vokst seg langt, går Selam og Samuel motsatt vei:

– Vi klipper hår som alle andre frisører, men vår spesialitet er hår-extension - eller hårforlengelse som det mer korrekt heter på norsk. I Afrika og store deler av Asia er det faktisk langt mer vanlig å fiffe opp hårfrisyren med ekstrahår. Det være seg ekte som uekte hår. Uten å overdrive har vi laget den største extension-salongen i hele Østfold, forteller Samuel mens han viser fram et tildels formidabelt utvalg av hår-pakker i den nesten 200 kvadratmeter store forretningen som også byr på effekter til festlige anledninger som bursdager og bryllup.

Måtte flykte fra de militære

Søstera Selam legger ikke skjul på stoltheten hun føler ved å se den fiks ferdige forretningen operativ:

– Jeg kan forsikre om at det har vært en kamp for å få det til. Vi har fått nye hjelp underveis - og det er vi glade for - men hele storfamilien har måttet spinke og spare i lang, lang tid for å komme til dette målet. At vi nå kan bidra til det norske samfunnet er helt fantastisk, sier 31-åringen som også har skaffet seg en sykepleierutdannelse siden hun kom til Norge i 2008.

– Hvordan var det å måtte flykte fra eget land?

– Forferdelig vanskelig selvsagt. Vi hadde det egentlig veldig godt hjemme i Eritrea med eget hus, og en far og en mor som er henholdsvis lærer og sekretær. Men militære myndigheter og politiske ytringer går som kjent dårlig sammen, forklarer Selam Kelati om familien som nå bor i blant annet Norge og Nederland.