Halden

Polsk «maler» var narkosmugler

To polakker som ble stanset på Svinesund sa de skulle til Bergen for å jobbe som malere. I bilen lå det gjemt over 20 kilo amfetamin og nærmere 5.400 MDMA-tabletter.

Tollinspektøren som stanset dem fattet mistanke da bagasjen deres ikke passet godt overens med forklaringen om at de var malere. Han fikk heller ikke noe godt svar på hvor i Bergen de to mennene skulle bo.

Etter et mer omfattende søk av bilen, blant annet med hjelp av narkotikahunden «Mike», ble amfetaminet funnet skjult i bakdørene og drivstofftanken.

Verdt minst åtte millioner

Undersøkelsene avdekket til sammen 23 vakuumpakkede poser med hvitt pulver, som senere ble analysert til å inneholde 20,82 kilo amfetamin med en gjennomsnittlig styrkegrad på om lag 20 prosent. Da saken gikk for Halden tingrett opplyste aktor at beslaget hadde en gateverdi på minst åtte millioner kroner, basert på dagens priser.

De 5.389 tabletter med MDMA som også ble funnet i bilen ble omregnet til å utgjøre minst 600 gram amfetamin.

I første halvår av 2018 gjorde norske tollere 128 beslag av amfetamin på til sammen 53 kilo. Dette ene beslaget sto med andre ord for en stor del av det totale antallet.

Sju års fengsel

Begge mennene er nå dømt til fengsel. Den ene ble – under tvil – kun dømt for uaktsom medvirkning til smugling. Det vil si at han ikke var klar over at de hadde narkotika i bilen. Den andre mannen støttet opp om dette, og sa at vennen ikke hadde noe med innførselen å gjøre. Selv innrømmet han smuglingen og fikk strafferabatt for dette. Han ble dømt til sju år og ti måneder i fengsel. Vennen hans fikk tre år.

– Det dominerende ved saken er omfanget av amfetamin som er beslaglagt og som tilsier en meget streng straff, konkluderte Halden tingrett i dommen som ble avsagt på onsdag.

Mer fra Dagsavisen