– På torsdag kommer det til å koke!

Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje er nær ved å lette når han snakker om 08s suksess i Europa. Og resten av byen følger etter.

– Jeg har ikke sovet noe særlig i natt, fordi de siste fem minuttene med overtid – som ble nesten seks – pumpet adrenalinet i kroppen. Noen ganger føles det nesten som om man skal stryke med fordi det er så spennende, men det var en fantastisk kamp, sier ordføreren nærmest andpustent dagen etter bragden i Kroatia.

Med seier 1–0 borte over Rijeka er det bare israelske Maccabi Tel-Aviv som står i veien for et gruppespill i Europaligaen for Sarpsborg 08.

– Det er et stort lag vi tar imot på torsdag, og jeg tror det kommer til å koke. Dette er i hodene til alle i byen for tida, fastslår Martinsen-Evje.

Stolthet

Han mener Europa-suksessen er viktig for hele byen.

– Det er lov å drømme om gruppespill, men uansett hvor langt de kommer har det blitt skrevet moderne historie i Sarpsborg. Det betyr masse for omdømme og PR – og samtidig betyr det utrolig mye for sarpingene å ha noe som forener oss, gjør oss stolte og engasjerer både hjemme og på arbeidsplassen.

Den siste tida har det blitt skrevet mye i rikspressen om publikumssvikt i norsk fotball, både ved eliteserie- og europacupkamper, men Sarpsborg 08 er blant de få som går mot strømmen. Det gjør klubbens sportssjef, Thomas Berntsen, stolt.

– Vi har alltid sagt, og håper vi sier det nok, at det klubben presterer ikke er 08s fortjeneste alene. Dette er en seier for hele Sarpsborg som by og Østfold som fylke, og det er en stolthet over at vi gjør dette sammen. Nå blir det helt sikkert stappfullt igjen til torsdag, sier han.

Les også: Sarpsborg 08 kan juble for Europa-millioner i klubbkassa

– FAIR SJANSE: 08s sportssjef Thomas Berntsen øyner nå håp om gruppespill i Europaligaen

Knuste glasskula

Berntsen er også strålende fornøyd med at laget har gjort de fleste spådommer til skamme.

– Vi ga oss selv en 20–25 prosent sjanse mot Rijeka. Dette er en fantastisk prestasjon, men større undre har skjedd, og vi må ikke gjøre oss for små heller.

– Forhåpentligvis kan vi se tilbake på dette om noen år som et viktig øyeblikk for framgangen, men vi som styrer det sportslige har vært med såpass lenge at vi vet det vil komme nedturer også, sier Berntsen.

Han mener utgangspunktet er mye av det samme mot Maccabi Tel-Aviv som mot Rijeka.

– Spiller opp mot vårt beste har vi en fair sjanse til å slå ut dem også. Vi tar definitivt med oss en selvtillitsboost fra det vi har prestert i Europa så langt.

Les også: SFK-legendene mimrer om europacupspill 48 år etter

SELVSIKRE: Berit Hansen og Inger Sverresen ved Sarpsborg garn & broderiforretning tror alt kan skje for 08 i Europa, og forventer økt salg av blått og hvitt garn i tida framover.

Forventer garnhysteri

I Sarpsborg sentrum var 08s blåhvite farger godt synlig fredag, og optimismen til å ta og føle på.

– Neste runde tror jeg de tar lett, for ettersom jeg har forstått på mannen min var det kampen i går som var den tøffeste trekningen. De overrasker fra kamp til kamp, og det virker som det ikke er noen grense, sier Berit Hansen, ved Sarpsborg garn & broderiforretning.

Hun tror entusiasmen i byen vil nå nye høyder dersom klubben tar seg til gruppespill, noe som også betyr god butikk.

– Det første jeg tenkte til morgenen i dag var at nå må vi passe på å ha nok garn i 08-fargene, for nå kommer det til å ta av, smiler Hansen.