Sarpsborg

Østfoldmuseene gir ut bok

Boka får navnet Ting & Tang og gis ut i forbindelse med Østfoldmuseenes 10 års jubileum.

- I 2016 var det 10 år siden det første konsoliderte museet i Østfold ble etablert. Det markerer vi med utgivelse av boken «Ting&Tang» fra Østfoldmuseene, forteller markedssjef Hilde Marthinsen.

- Boken er et tiltak for å formidle noen av de mange historiene våre magasiner gjemmer på, og som publikum ikke så ofte ser. Det er et innblikk i det raritetskabinettet som museene også er midt oppi - bestrebelsen på å tydeliggjøre vårt samfunnsoppdrag med å være en  moderne formidlingsinstitusjon i en digital tidsalder, melder Marthinsen.

Det er også laget en vandreutstilling med et utvalg av gjenstandene fra boka. Utstillingen befinner seg for øyeblikket på Moss by- og industrimuseum og vil vandre
rundt til de ulike museene i Østfold de neste to årene.

Boken presenterer et utvalg av gjenstander fra samlingene og er satt sammen av bidrag fra museets egne ansatte. Målet har ikke vært å gjengi et representativt utvalg fra museets samlinger, men å speile Østfoldlandskapets mangfold - fra det allment kjente til det mer overraskende og ukjente. Utvalget i boken omfatter rariteter som hjemmelaget svømmeapparat og kanskje mer kjente gjenstander som jernovner og hummerteiner, meldes det i en pressemelding.

- Ansatte fra alle avdelinger har bidratt med tekster til boken, og det har vært fritt frem for den enkelte å velge hva de vil skrive om. Resultatet er fortellinger som, på ulike måter og med ulik tilnærming, formidler en historie. Boken har både norske og engelsk tekster. De fleste fotografiene i boken er tatt av museets egne fotografer, og bildene kompletterer tekstene, samtidig som de står frem som egne visuelle objekter. Å få orden på samlingene, velge ut, registrere, fotografere, og skaffe tilfredsstillende magasinplass for de til sammen cirka 80.000 gjenstandene som er avdelingenes eie, er museenes største utfordring. Samlings-forvaltningen er en oppgave som Østfoldmuseene har tatt på alvor helt fra starten og vi begynner nå å se resultater av arbeidet. Fellesmagasinet fylles sakte men sikkert opp med verdifulle gjenstander som skal bidra til å knytte bånd mellom forgagne tider og kommende generasjoner, skriver Marthinsen.

Mer fra Dagsavisen