Sarpsborg

Oscar Torp – den glemte statsmannen

Han er en av bare fire personer som har vært både statsminister, stortingspresident, statsråd og stortingsrepresentant i Norge. Likevel er det svært få som kjenner historien hans.

Bilde 1 av 3

Tirsdag – på selveste 1. mai – er det nøyaktig 60 år siden Oscar Torps død. Dette markeres med urpremiere på teaterforestillingen om arbeiderpartilegendens liv og virke, i hans egen fødeby Sarpsborg.

– Det er litt artig å ha premiere her på Sarpsborg Scene, bare noen hundre meter unna der han vokste opp. Han spilte fotball oppe på Hafslund, smiler manusforfatteren bak stykket, Jens Olav Simensen.

Torp fattet interesse for politikken allerede tidlig i tenårene, som barnearbeider under tøffe kår.

– Det som formet ham i stor grad – slik jeg har konkludert – var at han opplevde to store arbeidskonflikter allerede som 13-åring. Den gang var arbeiderne knapt nok organisert, men da de ble det, og vant over bedriftsherrene, så han at det nyttet, forteller Simensen.

– Enorm betydning

Senere tok han steget inn i Sarpsborg Arbeiderparti, og ble etter hvert leder for partiet nasjonalt – et verv han hadde fra 1923 til 1945.

Torp satte også tydelige spor som statsråd i flere departementer, og toppet karrieren som statsminister og stortingspresident på 1950-tallet.

– Når du har vært partileder i Arbeiderpartiet i 23 år, og etter det har sittet i regjering, som statsminister og stortingspresident, har du hatt enorm betydning. Han har ikke fått den anerkjennelsen innsatsen hans tilsier, fastslår forfatteren.

– Han er den eneste østfoldingen som har hatt de fremste vervene i landet, og sånn sett er han den fremste Østfold-politikeren i moderne historie. Som Fredrikstad-mann kan jeg si at sarpingene har noe å være stolte av, som de fleste sarpinger ikke er klar over.

Til tross for en CV de aller færreste kan matche i norsk politikk, er det nemlig lite man vet om statsmannen fra Sarpsborg. Det var det Simensen ønsket å gjøre noe med.

– Jeg visste heller ikke mye før jeg begynte å grave i dette, og folk i Sarpsborg vet kanskje at det finnes en vei her som er oppkalt etter ham, men det er veldig mange som ikke vet så mye mer enn det. Med tanke på den posisjonen han hadde er det veldig synd, og det er derfor vi gjør dette prosjektet her.

Skjult talent

I teaterforestillingen dukker det også opp en rekke andre markante skikkelser fra den norske arbeiderbevegelsens storhetstid – blant andre Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Martin Tranmæl.

– Det er viet litt spesiell oppmerksomhet til forholdet mellom Torp og Gerhardsen. Det var Gerhardsen som innsatte Torp som statsminister uten at noen omtrent visste det, men det var også han som senere avsatte ham, forteller Simensen.

– Det var en stor motstand i stortingsgruppa, og hvem var leder der – jo, det var Gerhardsen. Så det ble en spesiell sak. Man kan tenke at Oscar Torp var en nyttig person å dytte foran mens de andre styrte bak, men når du sitter så lenge som partileder og får alle de andre posisjonene han hadde, må det ha vært noe mer ved han enn det man først tror, utdyper regissør Ole-Herman Gudim Lundberg.

Han forteller at det har vært en spennende reise å dykke inn i Oscar Torps historie.

– Når man lager teater kan man lese historiske dokumenter og alt mulig, men hva de egentlig tenkte og følte der og da blir et tolkningsspørsmål.

– Samtidig er det spennende stoff å jobbe med fordi det handler om arbeiderbevegelsens utvikling, men også om en stor del av Norges historie. Arbeiderpartiet har vært store i en så lang periode, så mye av oppbyggingen til det vi har i dag har blitt gjort på det grunnlaget, sier Lundberg.

I «landsfaderens» skygge

Regissøren mener det er på sin plass at mannen som ble utnevnt til gjenreisningsminister etter krigen får sin personlige gjenreisning.

– Etter krigen var det Gerhardsen som ble kjent for gjenoppbyggingen av landet, det er han som blir husket som «landsfaderen», og det er nok derfor Oscar Torp har gått litt i glemmeboka. Han fortjener å bli løftet fram igjen.

Men det er også viet mye oppmerksomhet til Torps privatliv i det nyskrevne stykket, selv om det altså er minimalt med dokumentasjon som kan verifisere denne siden av ham.

– Det står nesten ingenting i noen bøker om kona hans. Det er ett avsnitt her, og ett der. Så jeg har forsøkt å gi henne mer plass, sier Simensen.

– Gjennom å trekke inn kona klarer vi også å formidle noen av tankene hun har, som også kan være med på å beskrive Oscar Torp på en annen måte – sett gjennom hennes øyne, fortsetter regissør Lundberg.

En annen tid

Tittelrollen i forestillingen «Oscar Torp – fra barnearbeider til statsminister» gestaltes av Erik Wenberg Jacobsen, mens kona Kari spilles av Sunniva Berg. De mener det er både fordeler og ulemper ved at man vet så lite om en av norgeshistoriens mest markante politikere.

– Jeg har gjort research og funnet ut at han ikke var spesielt sint, at han var jovial – men det blir ikke alltid spennende teater av det. Man må ta egne valg, og bygge karakteren på seg selv, sier Jacobsen.

– Jeg tenker på hvor annerledes det var å være politiker eller fremstående person da kontra i dag, at man hadde mulighet til å verne om privatlivet sitt på en helt annen måte, utdyper Berg.

De synes også det er spennende å være del av et ensemble som skal portrettere en viktig epoke i norsk politikk.

– Det er få andre steder i verden som har det sosiale nettverket vi har, og det tenker jeg at arbeiderbevegelsen i aller høyeste grad har vært med på å forme. Jeg syns det er en ganske fascinerende scene når Oscar Torp prøver å argumentere for stillingen sin, og partiet har 46 prosent oppslutning. Det betyr at de favnet folk flest, sier Berg.

– Klassereise

Under premieren i Sarpsborg vil LO-leder Hans Christian Gabrielsen være til stede, og når ensemblet skal ut på Østfold-turné senere i måneden blir det også storfint besøk i Moss 9. mai.

– Jonas Gahr Støre fikk se et lite utdrag av forestillingen under Østfold Arbeiderpartis årsmøte, og da sa han at dette ville han se, forteller Simensen.

– Du kan vel si at Støre og Oscar Torp har hatt en ganske ulik klassereise, skyter Jacobsen inn med glimt i øyet.

Mer fra Dagsavisen