Ordførerens egne tanker om byjubileet

Fredrikstad blir 450 år 12. september 2017. Byen oppsto som følge av at Sarpsborg ble brent ned av svenskene, og byen ble flyttet til Glommas utløp. Faktisk het den nye byen Sarpsborg i to år, før vi fikk navnet vi kjenner i dag.

Vi var den første byen i Norge etter middelalderen som fikk lov å kalle seg opp etter en konge. Byen vår er verdt en flott feiring i jubileumsåret, og det skal det bli!

17 representanter fra byens kultur- og samfunnsliv har fått oppdraget med å styre byjubileet, som medlemmer i komiteen. Komiteen har etablert at jubileets visjon er «Grenseløst og berikende».

Grenseløst fordi vi skal jobbe på tvers av etablerte grenser og berikende gjennom nye møter, gode opplevelser og ny kunnskap. Arbeidet med jubileet startet allerede i 2015 og gjennom to store festhelger (Frederikfesten 11.-13. september 2015 og Frederikfesten 9.-11. september 2016) har publikum, artister, aktører og medarrangører varmet opp til året vi nå er inne i.

Vi er ganske heldige i denne byen, for hvert eneste år er det mye spennende som skjer, fordi det finnes gode miljøer og dyktige folk her. I jubileumsåret vil det bare bli enda mer, og det gleder vi oss veldig til.

Det er mange aktiviteter, prosjekter og arrangementer som vil prege byen gjennom året, og det er flott å se at det er så mange krefter i sving. Min oppfordring er å ta aktivt del i det og oppleve det byen din har å by på!

Men hvorfor er et jubileum viktig å markere? Identitet og tilhørighet er to viktige faktorer for å trives der vi bor. Et byjubileum er en anledning til å ta en ekstra titt på historien og det som har gjort oss til det vi er i dag.

Det er også en gyllen mulighet til å kaste et ekstra lys på dagsaktuelle hendelser - hva og hvem er Fredrikstad? Det som kanskje er like viktig er å bruke dette til å se fremover, og bruke jubileet aktivt for å skape varige verdier.

Byen vår har nylig passert 80 000 innbyggere, og flere blir vi fremover. Tilflytting er hele grunnen til at vi oppsto i utgangspunktet, og har også vært viktig opp igjennom historien, enten det har vært på grunn av arbeidskraft når industrien var på sitt sterkeste eller fordi man som barnefamilie ser fordelene ved å bo i Fredrikstad i stedet for Oslo.

Noen har også kommet hit fordi de er på flukt, og drømmer om et bedre liv enn det de forlot. Tilflytting vil altså være et viktig tema i jubileumsåret. Det er noe av det som gjør byen større og rikere.

Jeg ser allerede nå at det vil bli et flott og aktivt år, som startet med offisiell åpningsseremoni 20. januar, der over 500 aktører var med. Det var fantastisk å se alt fra barneteater, akrobatikk, kunstløp og dans til musikk og opptredener fra et bredt spenn av gode artister på islagt Fredrikstad stadion.

Deretter ventet en tett uke i regi av Winter Classic, med GET-liga oppgjøret mellom Stjernen og Sparta i går, utendørs kino, curling, ungdomscup og mye moro. En storslått start på vårt innholdsrike jubileumsår, som vi ønsker alle velkommen til å være med på!