Ønsker lovendring for elsykkel

I utmark er hovedregelen at alle motoriserte kjøretøy er forbudt, mens grunneier selv kan bestemme om elektriske sykler og ståhjulinger kan brukes på skogs- og fjellveier.

Her kommer friluftslovens § 4 inn, mens vegtrafikkloven § 2 samt kjøretøyforskriften § 2-5 åpner for vanlig syklende på slike veier.

I norsk natur?

Ståhjuling er regnet som et motorredskap, mens elsykkel går under kategorien kjøretøy om det ikke kan dokumenteres at den er tildelt eller utlånt som hjelpemiddel fra Arbeids- og velferdsetaten.

Motoren på en elsykkel må dessuten slutte å drive når hastigheten kommer opp i 25 km/t.

Dette betyr for eksempel at elsykkel er forbudt på Oslo kommunes veier i Østmarka.

– Kjøretøyreglene er ikke utformet med tanke på elektrisk hjelpemotor og bør snarest ses over for å gjøre det mulig å ta i bruk disse nyvinningene i norsk natur, sier Finn Erik Arctander i Telinet Energi.

Elektrisk marked

Den administrerende direktøren følger nøye med på utviklingen, og ser nå hvordan interessen rundt elektriske sykler og ståhjulinger tar av.

– De første elsyklene var stygge, tunge og altfor dyre. Dagens modeller er en ny generasjon som ser like stilige ut som andre moderne sykler, samtidig som de har blitt mye mer brukervennlige og solide, sier han.

Også strømselskapet tilbyr elsykler, og Arctander spår en aldri så liten salgsboom kommende sommer etter å ha sett hvordan interessen har tiltatt utover årets sommer.

– Mange har prøvd å leie ståhjuling i sommmerferien og synes ikke lenger det ser dumt ut. Nå vil de ha sin egen! De første Segwayene var svært dyre, men nå har teknologien nådd massemarkedet og prisene gått ned. Dette blir garantert feriepengeslageren 2015, og noen vil kanskje allerede finne en under juletreet, undrer han.

Svette motbakker

Den norske elbilboomen skyldes i stor grad konkrete trafikale og økonomiske fordeler. Elsykler og ståhjulinger har også sine åpenbare fordeler.

– Folk vil sykle til jobben, men svette motbakker gir ikke nødvendigvis den beste kroppslukten å starte arbeidsdagen med, og ikke alle har tid eller anledning til å dusje på jobben. Skal du handle på hjemveien fra bygryta, gir elsykkelen velkommen drahjelp, påpeker Arctander. (ANB)