Halden

Ni ferske guider skal løfte turismen i grenseregionen

Med sin grensesprengende kjærlighet til kysten og hjemtraktene, er Marlene Mathisen (30) fra Halden en av dem som nå skal få turister til å forelske seg i Østfold, Bohuslän og Dalsland.

Bilde 1 av 4

Sammen med åtte andre – svensker og nordmenn – er hun nå sertifisert guide og kan starte jobben med å løfte turismen i et område som to nasjoner ser på som ett.

– Selv er jeg mest glad i kysten, hvor jeg er vokst opp. Her er kombinasjonen av mat og vakker natur, som alltid vil være noe å vektlegge i møte med turister. I grenseregionen kan vi spise nesten alt vi finner i naturen, noe som er fascinerende for mange av våre turister fra andre land. Jeg har for eksempel bodd i Australia, hvor nesten alt er giftig, poengterer den nyutdannede grenseguiden.

– Mer å by på

Prosjektet «Gränsen som attraktion» ble påbegynt i februar i fjor og pågår til og med januar 2020.

Les også: Svorsk samarbeid skal rive barrierer

Prosjektet skal gjøre reiselivssatsingen og -aktørene i grenseregionen mer samkjørt, og dermed mer attraktiv for turister fra både inn- og utland. Prosjektet er delfinansiert av EU gjennom interregionale midler. I tillegg er kommuner og reiselivssammenslutningene i regionen med på spleiselaget.

Som del av prosjektet fungerte ni personer som guider i en pilotordning i regionen i fjor sommer. Nå er guidene ferdig «utdannet».

– De skal ta imot besøkende og vil ha fokus på vernet natur og nasjonalparker på begge sider av grensa, forteller prosjektleder Louise Robertsson i Svinesundskommittén.

Les også: Turist-boom i Østfold

Marlene Mathisen tok selv kontakt for å få være guide etter tips fra sjefen sin ved turistkontoret i Halden i fjor. Engasjementet hennes vitner om et brennende ønske om å formidle alt det gode ved hjemregionen. Nå er hun også blitt en av kursholderne for guider når en ny runde settes i gang i år. I tillegg er hun en av de 12 Østfold-ambassadørene som ble lansert gjennom Mulighetsriket i fjor høst.

– Vi guidene har vært sammen i utrolig mange timer for å lære om friluftsliv og matlaging ute, om det rike artsmangfoldet i regionen, mat i strandkanten og språk. Nå som jeg er ferdig selv har jeg faktisk rekruttert moren min også, som skal kurses i år, gliser Mathisen.

– Med kysten som kunnskapsområde, hvilke to perler vil du varmest anbefale på to sider av grensa?

– I Sverige er jeg helt forelska i Koster og Saltö, og i Norge blir det Dusa i Sarpsborg. Jeg elsker å være på Øketangen.

– Hva trigger deg til å være med på dette?

– Jeg vil vise fram at Norge har mer å by på enn fjell og fjorder. Det er med stolthet for regionen jeg tilhører, hvor vi like naturlig ser til Sverige som nordover til Oslo, svarer Mathisen.

Ved siden av henne står ordførerne i Strömstad og Halden samt styreleder og daglig leder i Svinesundskommittén, som gleder seg til å se ringvirkningene av guidekurset.

– Noen må fortelle

– Stadig flere søker opplevelse når de reiser, og da har vi på tvers av grensa her en gylden mulighet til å levendegjøre den rike naturen og kulturhistorien vi deler. Det krever at noen kan fortelle, påpeker avtroppende Strömstad-ordfører Peter Dafteryd, og Halden-ordfører Thor Edquist poengterer fellesskapet de føler.

– Vi har en spennende historie i grenseregionen. For en del år siden var det nesten som Midtøsten her. Men ingen historie uten begge sider, sier han, før Dafteryd legger til:

– Stier er merket i området her i dag for å markere lande- og EU-grense. Men historien er ikke synlig, som i form av piggtrådgjerdene i Midtøsten.

Edquist hadde i fjor en boliviansk senator på besøk, og lot ham få oppleve en del av den rike historien og kulturlivet i Halden. Men gjesten fra et langt mindre fredelig strøk enn grenseregionen fattet mest interesse for noe langt enklere:

– Han tok bilde av seg selv med ett bein på hver side av grensa – helt lovlig – og syntes det var fascinerende, smiler Halden-ordføreren.

Men nasjonalparktettheten, i Ytre Hvaler, Trästicklans og Kosterhavets nasjonalparker skal altså få lov å bære sjarmoffensiven ut mot turistene:

– Der er vi helt unike, sier daglig leder Elsie Hellström i Svinesundskommittén.

Mer fra Dagsavisen