Nyheter

Nettpartner fakturerte 1337 meter for mye

Da en ansatt slo alarm kom det for en dag at Nettpartner skrev langt flere meter på regninga enn det var gater og veier i Sarpsborg kommune.

– Ikke verdens største sak. Men det irriterer meg voldsomt å se hvordan det offentlige nærmest ukritisk betaler regningene uten å sjekke hvilke varer og tjenester kommunen og skattebetalerne får tilbake. Dessuten er det slik at Fredrikstad kommune nettopp har inngått en rammeavtale med dette selskapet, forteller varsleren til Demokraten.

Revisjonen fattet interesse

Det var i 2012 det Fredrikstad-baserte selskapet Nettpartner fikk oppdraget med å skifte ut såkalte enpolede gatelysledninger i nabobyen.

Kontrakten, som har en verdi på drøyt åtte millioner kroner, skal gi sarpingene en sikrere elforsyning til de rundt 7000 lyspunktene som finnes i kommunens veinett.

I fjor sommer oppdaget imidlertid en av selskapets egne medarbeidere at kartet ikke stemte med terrenget på fakturaavdelingen: Nettpartner hadde sendt ut krav til kjøperen Sarpsborg kommune for adskillig flere meter enn gatene og veiene faktisk målte. Nærmere bestemt 1337 «bonus-meter» i tallet. Eller omregnet til kroner 352.971,-

Noen måneder senere - i oktober - ble Østfold Kommunrevisjon koblet inn.

– Etter tips fra en varsler satte vi i gang en del undersøkelser. Fra vår side er vi som kjent opptatt av at rutinene følges slik at fellesskapet ikke belastes unødig, påpeker ØKR-avdelingleder Anne-Karine Femmanger-Pettersen.

Hun viser til en foreløpig rapport som nylig ble behandlet av kontrollutvalget i Sarpsborg. Her heter det blant annet at ØKR har sammenholdt 22 roder hvor kabelstrekk er gjennomført og sammenlignet antall meter med utsendte fakturaer. Denne kontrollen viser imidlertid bare mindre avvik, i følge rapporten.

Må forklare seg

– Hva blir konsekvensene av jukset varsleren meldte inn?

– Vi venter nå på en tilbakemelding fra Nettpartner som skal danne grunnlag for en ny sak i kontrollutvalget i februar, opplyser Femmanger-Pettersen til avisa.

Per Åge Nymann - som i følge Nettpartner er den eneste som skal uttale seg til pressen om denne saken - var i går formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mer fra Dagsavisen