Nervedrama helt til slutt i Østfold KrF

Fire av åtte delegater er innstilt fra Østfold til KrFs landsmøte, alle motstandere av partileder Hareides venstredreining. Men her kan ting snu.

Av Kenneth Stensrud og Martin Næss Kristiansen

Østfold har åtte av 190 delegater på det ekstraordinære landsmøtet 2. november, der KrF skal velge om partiet vil samarbeide til høyre, venstre eller fortsette i opposisjon. 30. oktober skal Østfold, som det siste av fylkeslagene, stemme over retning og hvilke delegater som skal sendes til landsmøtet.

Blå vind

Som vi tidligere har skrevet, er en rekke av de mest profilerte KrF-politikerne fra Østfold klare på at partiet bør samarbeide med Solberg-regjeringen. Dette inkluderer gruppelederne Annar Hasle i Sarpsborg KrF og Halvard Sand i Moss samt fylkesleder Brynjar Høidebraaten. Sistnevnte er også en av de fire som er innstilt som landsmøtedelegater.

De tre andre, nestlederne Britt E. Gulbrandsen og Øivind T. Reymert samt KrFU-fylkesleder Kamilla Synnøve N. Pettersen, sier til Dagsavisen at de ønsker et fortsatt samarbeid med dagens regjering. Gulbrandsen vil primært være i opposisjon, men velger blått hvis hun må velge. Reymert ønsker enten samarbeid med regjeringen eller å bli en del av den.

Ifølge Fredriksstad Blad er det også et flertall i Fredrikstad KrF, med fungerende leder Per Lebesby i spissen, imot Knut Arild Hareides forslag om å dreie til venstre. Det standpunktet har også Olav Moe, partiets gruppeleder i fylkestinget.

– Om det representerer flertallet av KrF-velgerne i Østfold vet jeg ikke, men det representerer i hvert fall flertallet i fylkesstyret, sier fylkesleder Brynjar Høidebraaten.

Østfold-vinden er altså foreløpig blå, men den kan dreie.

Bundet eller fritt mandat

De fire siste delegatene skal lokallagene komme med forslag på. Ifølge Høidebraaten, kan det komme inn forslag på selve fylkesårsmøtet.

Først da vil det bli avgjort hvorvidt KrFs delegater fra Østfold skal ha bundet eller fritt mandat på landsmøtet. Inntil nå har de alltid hatt fritt mandat.

– Ser du noen grunn til at det skal endres nå?

– Det skal årsmøtet få bestemme, svarer Høidebraaten, før han legger til:

– Men dette er én konkret sak, mens på de vanlige årsmøtene våre er det en samling av forskjellige saker.

Altså blir det trolig spenning helt inn i det siste fylkesårsmøtet for partileder Hareide.

FAKTA: KrF-prosessen

* 85 av 190 delegater var i går ettermiddag klare til det ekstraordinære landsmøtet 2. november, der KrF skal velge om det vil samarbeide til høyre, venstre eller fortsette som opposisjonsparti.
* 38 av de 80 delegatene som er klare vil samarbeide til høyre. 36 vil samarbeide med Ap og Sp, mens 9 vil fortsette i opposisjon.
* 105 er foreløpig ikke bekreftet. Partileder Knut Arild Hareide mangler 60 delegater for å få flertall for sitt forslag om samarbeid med Ap og Sp.
* Sentralstyret sender 11 delegater. 5 vil samarbeide til venstre, 5 vil samarbeide til høyre, 1 vil fortsette i opposisjon.
* Stortingsgruppa sender 4 delegater. 2 vil samarbeide til venstre, 5 til høyre, 1 vil fortsette i opposisjon.
* KrFU sender 12 delegater, 5 vil til venstre, 7 til høyre.
* KrF Kvinner sender 12 delegater. 3 vil til venstre, 3 til høyre, 6 vil forbli i opposisjon.
* Rogaland sender 16, hvorav 1 vil til venstre, 14 til høyre og 1 vil forbli i opposisjon.
* Buskerud sender 6 delegater. 4 vil til venstre, 2 til høyre.
* Hedmark sender 6 delegater. 4 vil til venstre, 2 til høyre.
* Finnmark sender 4 delegater, som alle vil samarbeide til venstre.
* Oppland sender 6 delegater, og har sitt møte tirsdag kveld.
De resterende fylkeslagene skal ha sine møter i tur og orden de kommende dagene, og Østfold er sist ut 30. oktober.

Kilder: Bergens Tidende/NRK/KrF/NTB/Dagsavisen.